Olen nähnyt kaksi keskitysleiriä.Toisen juuri tämän Auschwitzin ja toisen Münchenin tuntumassa olevan Dachaun. Molemmat juutalaisten tappoleirejä, suurten kärsimysten paikkoja. Muistan erityisesti Auschwitzin museosta vitriinin, jossa oli paljon kenkiä, pieniä lasten kenkiä, naisten kenkiä. Kun seisoin kaasukammiossa suihkujen alla, ei mielikuvitukseni riittänyt kuin ohuelti kuvittelemaan sitä tilannetta, kun hanoista ei suihkunutkaan vesi vaan tappava kaasu.
Tuhoamisleireillä tapettiin noin kolme miljoonaa juutalaista.Saman määrän on arvioitu kuolleen, siis tapetun,muualla. Hitlerin aikaisen maailman teot olivat hirvittävät. Hän ei ole ainoa oman kansansa tappaja, muitakin hirviöitä tiedämme. Osan jopa aivan lähimenneisyydestä. Silti niitä on vaikeaa tämän päivän maailmassa ymmärtää.
Aittokoski kirjoittaa, että rikos oli saksalaisten, mutta muistaminen on koko Euroopan velvollisuus. Aiheesta on kirjoitettu useita kirjoja, tehty erilaisia elokuvia. On monta tapaa perehtyä asiaan. Kirjankaan ei tarvitse aina olla pahimmasta päästä.
John Boynen kirja "Poika raidallisessa pyjamassa" on herkkä kertomus lapsista, jotka ystävystyvät, vaikka toinen on aidan toisella puolella raidallisessa pyjamassa. Art Spiegelmanin Maus -sarjakuvakirja on toisenlainen, mutta hienosti näistä traagisista ajoista kertova.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti