On hernesopan ja laskiaispullien aika. Kauan sitten keksin
valmistaa ihan vain itselleni hernesopan ja leipoa pullat. Soppaa tuli ainakin
viisi litraa ja pullia niin paljon että piti naapureille jakaa. En ole sen
jälkeen moiseen urakkaan ryhtynyt edes mittakaavaa pienentämällä. Tyydyn kaupan
hernepurkkiin ja ostan pullani kaupasta.
Kovin paljon en harrasta valmisruokia eli teen itse ruokani.
Siis suurta traumaa sieluuni ei litrakaupalla paisuneesta hernesopasta jäänyt. Kun koko viime vuoden merkkasin päivittäin seinäkalenteriini
päivän pääruokani, eivät kaupasta ostetut kovin montaa merkintää saaneet. Ateriatilastoni kertoi sen, että viime vuonna
söin enemmän kasvisruokia kuin lihaa sekä säännöllisesti kalaa. Porsaanliha on
hävinnyt ruokapöydältäni tyystin, broileria olen syönyt kerran tai kaksi
kuussa. Lampaanlihasta en ole luopunut, kun sitä saa Hakaniemen hallista niin
hyvin, mutta muuten punaisen lihan osuus on tosi vähäinen.
Mummollani oli aina porsaita. Ne lahdattiin ennen joulua ja
sitten saatiinkin monenlaista ruokaa. Opin
jo lapsena syömään verimakkaraa. Veriletut ja veripalttu ovat aina olleet niin sanottuja
hyviä ruokia, vaan ei niitä enää ole lautaselleni ilmaantunut. Joskus sentään tein veriletut alusta asti
ihan oikeaan vereen. Myönnän, että tästä
on jo jokunen aika. Hallista varmaan saisi vieläkin verta, mutta veripalttua en
sielläkään ole nähnyt. Enää. Vielä viime vuonna oli. Ennen veripalttua oli aina saatavana Elannon
myymälöistä. No se oli siihen aikaan, kun kaupoissa oli vielä palvelua, kun
myyjät olivat myyjiä eivätkä hyllyjen täyttäjiä.
Olimme kerran kävelemässä Raja-Joosepin suunnalla, siellä jossain
erämaassa. Kolmen päivän vaellusretkelle piti tietty ottaa kannettavaksi niin
vähän tavaraa kuin mahdollista. Mukana oli myös verilettujauhepussi. Olikohan
se väsymyksen syy – 25 km kävelyä takana – vai hämärän majan, mutta tein
lettujauhoista sopan. Ihmettelin vähän
miten juustokeitto voi olla niin mustaa. Syömättä jäi.
Olin tässä
vähän proosallisempi. Aloin muistella, missä olin saanut kokea herkullisia
ruokaelämyksiä. Se oli vähän vaarallista
ajattelua, sillä nälkäistä ei nukuta. Oli pakko nousta näkkärille. Lopulta uni tuli
enkä nähnyt unta juoksevista lammaspaisteista eikä ollut tyynyliina aamulla
kuolastani likaisena.
Tämän talven suuri herkkuni eli uunissa kuivatut kirsikkatomaatit.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti