perjantai 24. helmikuuta 2017

Huijaus voi onnistua - tai sitten ei

Olen luottavainen ihminen. Siis tyypillinen suomalainen, joka luottaa poliisiin ja ulkomailla toiseen suomalaiseen. Tosin luottavaisuudessani on aina hiven epäilyä.  Onkohan tuo ihminen tai tuo asia nyt ihan oikeesti noin kuin kerrotaan tai esitetään?

Hyvän supliikin omaavat saavat luottamukseni turhankin nopeasti.  Ehkä ikä on pehmentänyt vastustuskykyä. Siitä on jo toista vuotta, kun mies ehdotti puhelimessa uutta sähkösopimusta.  En voinut sellaista tehdä, kun en ymmärtänyt mistä se etu tulee ja kestääkö se halvempi hinta ja kun asiasta ei voinut muuten sopia kuin puhelimitse.  Ehkei päätökseni ollut viisasta arkipäivän talouspolitiikkaa, mutta tällä kertaa oli helppoa sanoa heti, ei kiitos. Mies myi ”pakottamalla”, ei houkuttamalla.

Sen sijaan puhelinoperaattorien nuorilla miehillä tekniikka on hallinnassa. He osaavat sellaisen auvoisen tulevaisuuskuvien luomisen, että siinä menee väkisinkin retkuun. Onneksi puhelimessa tehdyt sopimukset voi seuraavana päivänä perua. Nimittäin eihän sitä voi sanoa ei, kun mukavanoloinen ja vähän murteellakin hauskasti puhuva kaveri saa sinut ymmärtämään, että kyllähän sinä tämän neljägeen tarvitset. Auttaa varmaan pasianssin pelaamisessa.

Nämä on pieniä asioita sen rinnalla, kun meitä yhä enemmän huijataan verkossa. Rahat viedään tileiltä etkä saa mitä tilaat.  On kyberiä ja hyperiä.

Ja sitten on ihan tätä tavallista meidän ihmisten välistä huijausta.  Jos nyt ostaisin vanhan auton, epäilisin varmasti, ettei kaikki ole siltä miltä näyttää.  Auto on huollettava, mutta kuinkahan paljon autokorjaamossa korjataan turhaa. Kuinka paljon – tai siis vähän – kerrotaan, ettei autollesi oikeasti tarvitse tehdä mitään paitsi jos nyt ne öljyt katsottaisiin.

Saatat jo arvata, että minua on huijattu. Tai siis yritetty. Korjautin autoni ruosteiset lokasuojat. On taas siisti auto. Vanha, mutta kunnossa. Samalla korjaamon mies sanoi, että parin kuukauden kuluttua voitaisiin kunnostaa autosi ruosteinen pohja.  No niin tietysti, kai se on sieltäkin ruostunut, kun kerran päältäkin, ajattelin. Ja että pohja kannattaisi korjata ennen katsastukseen menoa, puhkovat siellä piikeillään vielä pohjan rikki.  Ai niin pahastiko se on ruosteessa.  Mietin ja pähkäilin. vähän hermoilinkin autolla ajaessani, ettei vain putoaisi pohja kadulle.

Mutta minäpä olenkin fiksu mimmi.  En totellut korjaamon miestä, vaan ajoin katsastukseen ja sanoin, älkääpä nyt piikeillänne puhkoko autoni ruosteista pohjaa puhki. Eivät puhkoneet, kun ei ollut mitään mitä olisi tarvinnut puhkoa. Ei ollut ruostetta oikeastaan ollenkaan.. Tämä auto on hyvässä kunnossa, sanoi katsastusmies. Tätä ei kannata myydä, mutta jos myyt, älä myy halvalla.


Ruostekorjaamon mies oli varmaan katsonut vahingossa väärän auton pohjaa, niin haluan uskoa.

Jos muut pettävät, koirani ei ainakaan petä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti