keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Tellervo Koivisto -elämäkerta

Anne Mattsson on kirjoittanut Tellervo Koiviston tarinan.  Kaikkihan me ”tunnemme” hänet hänen omien kirjojensa ja lukuisten lehtihaastattelujen kautta. Tellervo Koivisto on ollut valtakunnan julkkis yhtä kauan kuin miehensäkin, joten monen vuosikymmenen aikana aineistoa on kertynyt paljon. Luulisin kirjan kiinnostavan erityisesti heitä, jotka haluavat kurkata Manun ja Tellen yksityiseen maailmaan. Se onnistuu, kun Tellervo Koivisto on antanut kirjoittajalle rakkauskirjeitään. Kirja saattaa myös kiinnostaa heitä, jotka haluavat elää yksityiskohtaisia hetkiä pääministerin ja presidentin puolison kanssa.

Kirjan ehkä kiinnostavin anti itselleni oli Tellervon oma toiminta kansanedustajana ja kaupunginvaltuutettuna. Millainen poliitikko hän oli, mitä asioita hän ajoi. Tietysti kirjassa kerrotaan myös Mauno Koivistosta.  Koko kirjan tekeminen ilman itse herraa ei varmaan olisi ollut mahdollista, sillä olihan rouvan miltei koko elämä miehensä lähellä ja rinnalla elämistä. He olivat Koivistot.

En ole lukenut Tellervo Koiviston omia kirjoja, joten en tiedä, onko tässä kirjassa samoja asioita. Luultavasti osin, mutta varmaan eri tavalla katsottuina.  Mattsson ei tyydy kertomaan vain Tellervon elämästä, vaan taustoittaa hänen lähtökohtiaan kaukaa. Kirjassa annetaan useita sivuja Tellervon vanhemmille ja erityisesti hänen isälleen ja satakuntalaisen pienviljelijän elämän tarkastelulle. Mattsson kirjoittaa, että sisällissodan ja maailmansodan melskeissä Einarista kasvoi sosialidemokraatti, maltillinen vasemmistolainen ja tämä näkemys siirtyi myös hänen lapsilleen. Tellervo Koivisto on todennut, että hän on aina ollut demari.

Tellervo Koivisto ei poliitikon vuosinaan ollut mikään kansan kiihottaja. Hän ei ollut pitkien puheitten nainen sen paremmin eduskunnassa kuin kaupunginvaltuustossakaan. Kaupunginpolitiikassa hän sanoo viihtyneensä, mutta ei niinkään eduskunnassa. Eri poliittisiin tehtäviin hän tuli aina valituksi hurjilla äänimäärillä eikä hänen tarvinnut tehdä edes rahoja nielevää vaalityötä.

Kirjasta saa kuvan ehkä vähän laiskansorttisesta naisesta, joka tarvitsee tönäisyä lähteäkseen liikkeelle.  Eräänlaisen henkisen tönäisyn hän sai 60 –luvun lopulla, kun naisen asemasta alettiin julkaista enemmän kirjoja ja lehtijuttuja. Kotirouva Tellervo Koivisto sai herätyksen, koska nämä kirjoitukset osuivat hyvin lähelle hänen omaa maailmaansa. Tämä uusi tapa puhua tasa-arvosta, sai Tellervo Koiviston toimimaan myös yhdistys 9:ssä. Näistä vaiheista ja siitä ajattelusta Mattsson on kirjoittanut monipuolisesti.

1960- ja 70 luvuilla Tellervo Koivisto pakinoi Suomen Kuvalehteen. Ne olivat lehdessä hyvin luettuja.  Ne myös osaltaan saattoivat siivittää Tellervon (ja samalla Manun) suosiota. Silloin ei ollut somemaailmasta vielä aavistustakaan. Alussa Koiviston pakinointi oli sellaista hauskoja terveisiä kotirouvalta -tyyliä, mutta vähitellen teksti muuttui enemmän politiikkaa ja yhteiskuntaa tarkastelevaksi.  Kirjan mukaan Tellervo Koiviston löysi kirjoittamalla oman identiteettinsä.  Näinhän se usein on. Asiat hahmottuvat ja tarkentuvat kirjoittamalla terävämmin kuin pelkästään niitä ajattelemalla.

Tellervo Koiviston totiseen olemukseen sopii hyvin hänen osuvat, ironiaa tihkuvat ilmaisut. Pitäessään puhetta satakuntalaisessa osakunnassa, hän kiteytti satakuntalaisuuden tuttuihin sanoihin ”karu, juro ja lauluton”.  Ehkä me satakuntalaiset olemme päältä päin tällaisia, mutta kyllä me osaamme myös syttyä intohimoisesti.  Kirjan kuvat ja tekstit kertovat tästäkin puolesta.

----
Kirjassa kerrotaan Tellervo Koiviston suorittaneen Turun Systeman konekirjoitusosaston alkeiskurssin, jonka kesto oli 50 tuntia.  Turun Systema kiersi maakunnissa kouluttamassa halukkaita konekirjoittajiksi. Tällaisen Systeman kurssin kävin minäkin. Opin kirjoittamaan kymmensormijärjestelmällä. Opin sen nopeasti enkä ole tätä ”sokeasti” kirjoittamisen taitoa hukannut elämäni aikana. Ainakin tässä asiassa on tullut toteen näytetyksi sanonta, että minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti