lauantai 30. kesäkuuta 2018

Sally Salmisen "Katrina" on vahva kirja


”Katrina oli kolmesta sisaruksesta vanhin, pohjoispohjanmaalaisen maatalon tytär. Hän oli siskoksista kaunein, iloisin ja ylpein.”

Näin hienolla tavalla alkaa Sally Salmisen kirja Katrina.

Katrina olisi saanut kenet tahansa miehekseen, mutta hän lähti matkaan suurisuisen, kirkassilmäisen merimiehen kanssa, joka lupasi valkoista taloa ja omenapuita.  Todellisuus osoittautui toiseksi:

”Katrina vain tuijotti tuijottamistaan. Hänen edessään oli matala koju, maalaamaton ja vuoraamaton, vino ja vääränurkkainen, kattopäreet tuulen repimiä. Se oli laakealla kalliolla, eikä siellä ollut hituistakaan vihreää…”

Salmisen kirja on ilmestynyt vuonna 1936. En varmaan olisi hoksannut koko kirjaa, ellei se olisi ollut Suomi 100 kirjaa –listassa. En silloin löytänyt sitä luettavakseni, lopulta unohdin koko kirjan.  Kiinnostuin siitä uudelleen luettuani, että  Juha Hurme on sen uudelleen suomentanut. En osaa sanoa, muokkaako Hurmeen käännös kirjan tekstiä, mutta ihan varmasti se ei kirjaa huononna. Pikemminkin päinvastoin, uskoisin.

Kirjan tarina on ankea. Se on kertomus elämästä Ahvenanmaalla, sen pienistä kylistä ja köyhistä ihmisistä, joille jokainen päivä on selviytymishaaste. Jotenkin perheet vain sinnittelevät päivä kerrallaan eteenpäin, vaikka heillä ei ole mitään. Ei  aina edes ruokaa, ei ehjiä  kenkiä eikä vaatteita.
Kirja kertoo, kuten sen nimikin jo sanoo, erityisesti Katriinasta, rohkeasta ja vahvasta naisesta ja heikoista miehistä. Erityisesti hänen nauravainen miehensä on kuin kaikesta vastuusta vapaa pikkupoika. Mutta sellaista on rakkaus. Oli silloin ja on tänään. Kaikki  se ymmärtää ja  kaikki se antaa anteeksi.

Kirjan asetelma on aika musta-valkoinen. Rikkaat ja nenänvarttaan pitkin köyhiä ja alempia katselevat ihmiset elävät omassa maailmassaan, nöyrät ja työpanoksensa lähes ilmaiseksi rikkaille antavat köyhät omassaan. Paitsi Katrina. Hän paiskii töitä, mutta häntä ei poljeta jalkoihin.  Eikä hän suostu siihen, että odottaa elämän muuttuvan paremmaksi toivomalla.  Hän on taistelija, joka haluaa ottaa ainakin omansa, mutta armopaloja hän ei halua.

Alkupuolella kirjan ajattelin, että jaksaako tätä kurjuutta lukea loppuun saakka. Jaksoin, eikä se lopulta ollut edes vaikeaa.  Kovin paljon huumoria kirjassa ei ole, sitä enemmän toivottomuutta. Kuitenkin merkillisellä tavalla ihmisten elämä ei ole aivan lohdutonta, on myös paljon valoisia, lämpimiä hetkiä. Toisista huolehtimista.  Sellaista elämä oli täällä Pohjantähden alla viime vuosisadan alkupuolella. Köyhät ihmiset olivat niin köyhiä ettei heillä ollut edes mitään mitä odottaa. Paitsi odottaa miehiään ja poikiaan palaaviksi kuukausia kestäneiltä merimatkoilta.

Kirjan kieli on elävää ja yksityiskohtaista.
Luin jostain, että kirjailija olisi ansainnut Nobelin siinä kuin Sillanpääkin. Kirjan luettuani voin vain sanoa olevani täysin samaa mieltä. Tämä oli hyvä lukukokemus.

”Onko tässä maailmassa mitään, jota ei ole jaettu niiden kesken, joilla on määräysvalta?”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti