keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

Kun arkemme muuttui


Normaalissa arjessa minulla alkaa olla vaikeuksia keskittymiskyvyn kanssa, nyt on vielä vaikeampaa. Keikun somessa, luen kirjaa, katson sarjoja, kurkkaan välillä twitteriin, kirjoittelenkin turhanaikaisia. Pitäisi järjestellä talvivaatteita, mutta tuossa ne lojuvat.  Kuuntelen ja luen uutisia koronasta, ne eivät rauhoita. 

En oikeasti valita. Eihän tämä karenssi omaa elämääni ihan valtavasti muuta. En joudu työttömäksi, en menetä tulojani, ei tarvitse huolestua lapsista. Jumppatunnit ovat viikko-ohjelmasta pois, mutta Helena lähettää joka viikko uuden ohjelman. Latinotanssituntejakaan ei ole, mutta nekin jatkuvat netissä.  Lenkillä voi ja on pakko käydä, kun on koira. Lukupiirini ei voi kokoontua, mutta onneksi on kirjoja.  Ne eivät lukemisella lopu.

Kulttuurini on nyt sitä mikä on sadoille tuhansille suomalaisille aivan normaalia: television ja radion ohjelmat.   

Sukulaismies elää pienellä paikkakunnalla.  Ovat siellä miehet tottuneet käymään aamukahvilla pienessä kahvilassa. On keskusteltu päivän uutiset ja kuultu uusimmat juorut.  Ehkä on pidetty metrin väli, ehkä ei. Nyt elämä kapeutuu lisää, jos kahvilat sulkeutuvat. Jäljelle jää yhden kaupan kassa kenen kanssa voi keskustella. Jos on flexi välissä.  Urheilun ja musiikin suurkuluttajana sukulaismies putoaa entistä syvempään hiljaisuuteen. Televisiosta ei tule urheiluohjelmia, ei tule konsertteja.  Ja kun ei ole nettiyhteyksiä, ei ole Yle Areenaakaan.  Onneksi on sentään puhelin.

Hiljainen on kylätie ollut siellä synnyinpitäjässäni jo kauan, mutta nyt se hiljenee entisestään.

Tätä koronan hallitsemaa elämää on vietetty vasta lyhyt aika.  Ihmisten välisten jännitteiden ei vielä luulisi nousseen ylärajoille. Poliisi on kuitenkin saanut jo normaalia enemmän tehdä vierailuja perheisiin väkivallan takia. Jos tämä suljettu elämä jatkuu vaikka neljä kuukautta, se aika tulee eittämättä olemaan monelle yhtä helvettiä.

Kysymys on siitä, miten pää kestää.  Ainakaan oma pääni ei kestä, jos elän vain koronan luomassa maailmassa. On pakko olla lukematta kaikkea, on pakko olla miettimättä kaikkea. On pakko suojella itseään. Tämänikäisen pää on heikko ottamaan vastaan tällaista maailman laajuista tuskaa ja epävarmuutta.

Aamuyhdeksän jälkeen Alppipuistossa soi saksofoni.  Tuuli oli vähän liian kova, mutta silti ääni kaikui ympäri puiston. Saisipa tätä joka päivä.  Niin kuin saan päivittäin kuulla runon Ella Pyhällön esittämänä.  Ei niin kovin suuria asioita, mutta miten hyvältä ne tuntuvatkaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti