sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Vuodet vain vierivät


Miltä tuntuisi olla sata vuotta vanha? Tai jopa vielä vähän vanhempikin. Ihan kauheasti ei houkuta.  Paitsi tietysti jos olisin hyvässä kunnossa niin fyysisesti kuin päänkin toimivuuden puolesta. Mikään ei vakuuta, että näin tulisi olemaan. Vielä meihin ei ole asennettu ikuisen elämän robottia. Tieteiskirjoissa näitä on ollut jo kymmeniä vuosia. Heihin on saatu jopa tunteita. Tai oikeammin kyllä, meidät on saatu tuntemaan että niillä on tunteita.
Viisi kymppiä on tänään ihan eri ikä kuin vielä 60 – luvulla. Sanoisin että siinä iässä ihminen on monella tapaa oikein hyvä eivätkä eletyt vuodet ole vieneet vielä mitään olennaista pois. Itselläni sen vuosikymmenen täyteen tuleminen ei tuntunut missään. Mieheni sanoi, että mennään nyt vielä autolla kiertämään Eurooppaa niin kauan kuin sinä jaksat ajaa. (Hänellä ei ollut ajokorttia). Naurattaa vieläkin, kun tämän muistan. Siitä eteenkinpäin kulki monta vuotta tosi lujaa. Melkein kuusikymppisenä ”opin” vielä golfinkin. 
Mutta siitä ei pääse mihinkään, että muutoksia tapahtuu.  Onneksi niin vähitellen, ettei niihin oikeastaan edes kiinnitä huomiota. Paitsi jos laittaa lukulasit silmilleen ja katsoo ihoaan suurentavalla peilillä. Pitikö katsoa! Muutos on aluksi enemmän ulkoinen kuin sisäinen, mutta vähitellen huomaa muuttuvansa. Kaikki jutut eivät kiinnosta niin kuin ennen, mutta myös kiinnostus uusiin ja erilaisiin asioihin saattaa herätä – tai sitten ei. Pahimmassa tapauksessa jää pitämään seuraa televisiolle.
Omassa vanhenemisessani pidän paljon siitä, etten enää kauheasti välitä mitä muut ajattelevat. Tai jos nyt ihan vähän välitänkin, en anna sille niin paljon painoa kuin ennen. En myöskään osaa sanoa, miten meillä suhtaudutaan vanhoihin ihmisiin. Nyt en tarkoita palvelukotimaailmaa, vaan ihan tätä arkea – elämää kaupoissa ja liikennevälineissä. Tietämättömyyteni johtuu ehkä siitä, etten vielä tarvitse muiden apua. Ehkä näkisin tätä puolta tarkemmin, jos olisin vaikkapa huonosti liikkuva. Puhelinmyyjät ovat luku sinänsä. Ainakin he, jotka tietävät syntymävuoteni. Puhuvat kuin vähäjärkiselle.
Ystävällisyys on tärkeää meille kaikille. Mutta nykyään ei ilon hetkienkään tarvitse olla suuria gaalajuhlia. Vähempikin kiva riittää. Vaatimukset vähenevät, enää ei tarvi saada kaikkea. Se helpottaa elämää.
Jos on pitänyt itsestään hyvää huolta, seitsemäänkään kymppiin ei maailmaa romahda. Sellaisen muutoksen itsessäni löydän, että olen alkanut ajatella, kuinka monta hyvää vuotta minulla on jäljellä. Vaikka kuinka kuntoilisin, uisin ja jumppaisin ja kävelisin rappuja, tulee päivä, jolloin ”väsy” iskee. Jolloin ei ole enää mitään tehtävissä. Onko minulla hyviä vuosia jäljellä viisi vai kymmenen tai vähemmän.? Onneksi tätä asiaa ei voi ennalta tietää. On vain elettävä tätä päivää niin, että se on enemmän ilon kuin turhan murehtimisen puolella. Kumma, ettei tällainen jäljellä olevien vuosien ajattelu ollenkaan ahdista. Meidät on varmaan rakennettu niin viisaasti, että kaiken loppumisen hyväksyy.
En niinkään mieti mitä tekisin näillä vanhuusvuosillani. Jos jatkan tätä samaa rataa kuin viime vuodet, ajankäytöllisiä ongelmia ei tule. Etenkin, kun on otettava huomioon se, että tulevaisuudessa (nyt jo) teen kaiken puolta hitaammin kuin ennen ja että puolet ajastani kuluu hukkuneitten tavaroitten etsintään. Arkipäiväni luultavasti täyttyy tällaisista haasteista. 
Siis miksi tällaista mietin ja tästä kirjoitan? No kun taas on syntymäpäivä ovella. Niitä on ihan yhtenään.


Helsinki Lux - kaunis valokukka
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti