perjantai 30. joulukuuta 2016

Tuomiojan päiväkirjat hyvää ja lähes tuoretta tavaraa


Se näyttämö minkä Erkki Tuomioja päiväkirjoissaan politiikasta tarjoaa, ei ole kovin mieltäylentävä. Se ei anna kovin lohdullista kuvaa politiikasta eikä politiikan tekijöistä. Erimielisyyksiä, riitelyä, mököttämistä, murjottamista. Mutta sellaista se kai useimmiten on ja on ollut, kun vastavoimat iskevät yhteen. Kirjassa kuvatusta ajasta on parikymmentä vuotta. Voisi ajatella asioiden olevan tänään paremmin, että ihmiset olisivat oppineet. Mitä vielä. Eduskuntaryhmien sisällä käytävät taistelut jäävät nykyään harvoin salaisiksi, niinpä me kaikki pääsemme niistä osallisiksi ja opimme uusia poliittisia sanontoja. Kuten tämän viimeisimmän omiin muroihin pissimisestä.
En tiedä ketään toista poliitikkoa, jonka voisin ajatella kirjoittavan ja julkaisevan vastaavanlaiset päiväkirjat. Siis julkaisevan ne vielä eläessään. Nämä ovat ihan toisella tavalla konkreettiset ja koskettavat kuin poliitikkojen muistelmat. Lisäksi Tuomioja kirjoittaa hyvin.
Päiväkirjan vuodet 1995-97 eivät ole Tuomiojalle olleet kovinkaan suurta herkkua. Taistelun keskellä ei ole hyvä olla semminkin, jos ei itse pääse vaikuttamaan suunnan valintaan. Korkeintaan sitä kyseenalaistamaan. Kirja luo mielikuvan vetäytyvästä, kyllästyneenoloisesta Tuomiojasta, joka tahtoisi tehdä enemmän, olla enemmän. Ei hän kuitenkaan ole mikään hiljainen takarivin mies, sillä suuren valiokunnan puheenjohtajana ja demarien eduskuntaryhmän vetäjänä hänellä on hyvinkin paljon sananvaltaa. Mutta yksinäinen hän sanoo olevansa.
Olen aina ajatellut Tuomiojasta, että hän on sellainen kuin on siksi, ettei hänen tarvitse miellyttää ketään. Toisaalta myös siksi, että hän perehtyy asioihin, ajattelee. Hänestä on pitkän yhteiskunnallisen uransa aikana tullut ihminen, joka on monelle esikuva ja jota halutaan seurata. Mutta tietysti, toisenlaisiakin mielipiteitä miehestä on. Totta on varmasti se mikä kirjassakin todetaan, useat ovat liittyneet sosialidemokraatteihin siksi, että siellä on juuri Tuomioja.

Tämän on varmasti ymmärtänyt myös Tuomioja itse. Siksi oli vähän outoa lukea useammastakin kohdasta ajattelua siirtymisestä vihreisiin.  Olisiko siellä sitten ollut enemmän hengenheimolaisia, joiden kanssa voisi avoimesti puhua asioista? Ehkä. No tätä siirtoa mies ei kuitenkaan tehnyt, mutta ei lähtenyt politiikasta poiskaan. Ja niin kuin nyt tiedämme, edessä olivat hyvät ja vahvat ministerivuodet.
Margaret Thatcherin muistelmien lukemisesta Tuomioja kertoo, että ne olivat mielenkiintoiset mutta masentavat. Thatcher oli tahtoihminen, jolla oli selkeä vakaumus ja määrätietoinen pyrkimys muuttaa maailmaa visionsa mukaan. Sen mukaisesti hän inhosi konsensuspolitiikkaa ja piti kiinni ideologiastaan, hän myös onnistui pyrkimyksessään, oli se sitten maailmalle hyväksi tai pahaksi, kirjoittaa Tuomioja. Oman vahvan vision puuttuminen masentaa. Tuomioja kirjoittaa, ettei sille mitä hän haluaisi maailmassa aikaansaada ole nyt sosiaalista tilausta, ainoa rooli minunkaltaisellani ihmisellä voi olla jarrumiehen ja varoittajan rooli. Tuntui kurjalta lukea tällaista tekstiä. Sama päämäärästään tietoisten ihmisten ihailu tulee esiin myös, kun hän kertoo Nelson Mandelan hienoista muistelmista. Tuomioja toteaa, ettei pysty lukemaan niitä liikuttumatta, sillä tämä Mandela on melkein liiankin hieno ihminen ollakseen totta. Hänelläkin oli selvä tahto ja päämäärä elämässä ja politiikassa.

Myöhempien aikojen historioitsijoille Tuomiojan päiväkirjoista on varmasti suuri hyöty. Olisiko niistä hyötyä tämän päivän poliitikoille?  Aika etäältä asioita seuraavana olen suurella ehdottomuudella sitä mieltä, että varmasti olisi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti