sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Se on joulu!




Joululaulussa lauletaan "tehdään joulu". Ja toden totta, monelle joulu tulee juuri tekemällä. Ehkä se ei tulisi ollenkaan, ellei saisi itse valmistaa laatikot ja kinkun, sillit ja rosollit, leipoa tortut ja piparit. Ehkä tässä tekemisessä on se jokin, joka tuo jouluun sen oikean tunnelman. Ilman omia tekemisiä joulu jäisi vajaaksi.

 En ole koskaan ollut mikään tekijä, mutta eipä ole ollut suurta perhettäkään jolle tehdä.
Vuosia sitten  me "pakenimme" joulua Lappiin, vaikka ei sitä oikeastaan voinut sanoa pakenemiseksi, sillä teimmehän mekin joulun itsellemme. Mietimme tarkkaan sillin kastikkeet ja näimme vaivaa löytääksemme oikeat ja hyvät herkut joulupöytään. Lapissa joulumieli syntyi ennen kaikkea luonnosta. Saimme nauttia lumesta ja avarasta maisemasta, seurata yöllä revontulien vaimeaa loimua, ihastella tähtikirkasta taivasta.

Vuosi sitten aattona satoi vettä kaatamalla, mutta nyt on valkoista hankea riittämiin. Jos joulun tunnelma on kiinni lumesta, nyt sitä ainakin on. Kaupungissa tunnelmaa luovat lisäksi ikkunoilla olevat valot ja myös ihmisten ystävällisyys.  Hakaniemen hallin lauantairuuhkassa en kuullut kenenkään ärtyilevän, vaan kaikki odottivat kiltisti omaa vuoroaan.

Joulu on edelleen juhla, jota vietetään sukulaisten ja läheisten ihmisten kanssa, mutta tunnen  useita ihmisiä, jotka ovat valinneet aaton vieton aivan itsekseen. En pidä sitä mitenkään outona ehkä senkin takia, että olen tätä myös itse kokeillut. Myönnän, että syöminen yksin ei ole kivaa eikä viinikään maistu yhtä hyvältä kuin seurassa nautittuna, muttei se ole myöskään mikään katastrofi. Päivän voi rakentaa niin monin tavoin itselleen mieleiseksi.

Helsingissä on ihana kaamoshämärä. Lumikinoksien muokkaaman luonnon ääriviivat ovat pehmeitä, puistoissa, metsässä ja hiihtoladulla tunnelma on miltei sadunomainen. Helsinki on nyt hyvin kaunis.

On ilo viettää joulua tällaisessa maisemassa.
Rauhaisaa joulua sinullekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti