sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Karismaattinen Seela Sella


Seela Sella on näyttelijä, taiteilija.  Kun hän kertoo työstään, on kuin seuraisi näytelmää, jossa on kohokohtansa, suvantonsa ja nousunsa. Hän on kooltaan pieni, muttei vaikuta ollenkaan hennolta naiselta. Eikä varsinkaan ikäiseltään. Oikeastaan kaikki tällaiset ulkoiset määritelmät häviävät, kun tempaudun kuuntelemaan hänen tarinaansa. Seela Sella osaa olla vahvasti läsnä, hänessä on valtavasti karismaa.

Näyttelijä saa minut esityksensä aikana useasti nauramaan, mutta saa myös miettimään taiteilijan hetkittäin tuskaistakin taivalta, kun ilta illan jälkeen on aloitettava alusta. Ja aina on annettava kaikkensa. Eiväthän näyttelijät mitään robotteja ole. Varmaan heilläkin on huonot päivänsä niin kuin jokaisella meistä. Mutta niin kuin Seela Sella itse sanoi, te - yleisö - saatte minut tätä tekemään.  Ihmiset antavat sen voiman, joka uudistaa näyttelijän ilta illan jälkeen.

Esitys sai minut muistelemaan omia työvuosiani, joihin mahtui lukematon määrä erilaista koulutusta, lyhytkursseja, joita silloin järjestettiin aika paljon. Välillä oli itsestä  veto poissa. Liikaa töitä, liian vähän aikaa keskittyä kurssiin tai sitten se pahin asia, aloin tehdä rutiinilla enkä enää panostanut, en antanut itsestäni mitään. Kurssien sisällöt olivat kuitenkin sellaisia, ettei tunteja voinut aivan ulkokohtaisesti kuljettaa. Tässäkin työssä tärkeimmät voimanantajat olivat ihmiset, jotka täysin keskittyneesti "antautuivat", osallistuivat aktiivisesti ja innolla kurssiohjelman toteuttamiseen.

Joskus tunneilla oli tosi koskettavia hetkiä. Erityisesti silloin, kun keskustelimme peloista, jotka estävät meitä vaatimasta oikeuksiamme niin työpaikalla kuin läheisissä ihmissuhteissa. Eikä aina ole ollenkaan helppoa nähdä sitä, miten  omaa rohkeuttaa voisi kohottaa tai itsetuntoaaan vahvistaa.

Ehkä kaikista kovin asia oli ja on nähdä, miten arvostamme toisiamme. Ja erityisesti heitä, jotka ovat erilaisia, eri värisiä ja eri kieltä puhuvia kuin itse olemme.  Vihapuhe syntyy ja kasvaa vain omasta alemmuudentunteestamme.

Seela Sellan esitys antoi minulle aimo annoksen energiaa ja hyvää oloa. Sellaista ihanan hyvää oloa, jonka syntymisen saa aikaa toisen ihmisen iloisuus ja rohkeus, läsnäolo  Näyttelijä osaa näytellä, mutta  ilman empatiaa siitä ei tule mitään.  Se on jännä tunne, kun hetkittäin tuntui kuin Seela Sella olisi jutellut vain minulle eikä salilliselle ihmisiä.

Aina  voi oppia uutta itsestään. Vieläkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti