sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Rahan valtaa vastaan


Päätin sivistää itseäni. Käväisin viikonloppuna Sosiaalifoorumissa, jossa käsiteltiin mm. veroparatiiseja.  Asia, josta on puhuttu, mutta josta tulevaisuudessa puhutaan varmasti yhä enemmän. Miten ihmeessä tässä järjestäytyneessä maailmassa - nimenomaan eurooppalaisessa maailmassa - on voinut kehittyä ja kasvaa tällainen systeemi, joka antaa rikkaille mahdollisuuden mellastaa ilman vastuuta?

Matti Kohonen kertoi veroparatiiseja tutkitun kauan, mutta selvyyttä niistä ei ole saatu. Kyse ei ole mistään pikkusummista, sillä on arvioitu, että yli puolet maailman kaupasta kulkisi veroparatiisien kautta.  Se tietää siis hurjaa määrää saamatta jääneitä veromarkkoja. Eniten salaisia tilejä on Sveitsissä, mutta Britannian Cayman saaret tulee heti perässä, seuraavina Luxembourg ja Hong Kong.

Oman lukunsa muodostaa rikollinen raha: huumekauppa, ihmisten salakuljetus, varastetut autot, tullaamattomt savukkeet. Rikollisesti hankitun rahan peseminen onnistuu helposti kaikkialla maailmassa, sanovat asiaa tutkineet. Rikollisesti hankittu raha käytetään rikollisesti eli siitä saa osansa mafia ja terroristit.  Kai tähän on jotain jarruja saatu, mutta luultavasti ne ovat kuin pisara meressä.

Suomessa on kaupparekisteri, josta selviävät kaikkien yrityksien tiedot, mutta toisin on muualla. EU voisi tietysti aloittaa omasta pesästään ja kieltää pankkisalaisuudet EU -maissa kuten Luxenbourgissa, Irlannissa, Itävallassa ja Belgiassa. Olisihan sekin jo alku. Vaan en tiedä, mitä pitäisi tapahtua, että avoimuus tässä asiassa lisääntyisi. Nykytilanteesta on pitkä matka avoimeen rahatalouteen. Veronkierto ja rahanpesu ovat laajoja ja osin hyväksyttyjä.

Ehkä asia alkaa purkautua sisältä käsin. Päivän uutinen kertoo Hervé Falcianista, joka työskenteli Sveitsissä brittiläisessä HSBC -pankissa ohjelmistokehittäjänä.  Hänen sanotaan varastaneen 130 000 salaisen tilin tiedot.

Sveitsin lakien mukaan Falciani on rikollinen, ja he haluavat hänet Sveitsiin tuomittavaksi. Espanjalaiset ovat eri mieltä eikä ihme, silä onhan Falcianin tietojen avulla saatu Espanjan valtion kassaan 250 miljoonaa euroa. Kai sellaisesta kiittäisi jokainen valtio ja varsinkin  sellainen valtio, jolla menee niin  huonosti kuin Espanjalla tänään. Siinä maassa voi hyvin vain jalkapallo.

 Falcianin tiedoilla on voitu periä satoja miljoonia euroja pimitettyjä veroja myös Ranskassa ja Italiassa. Sama maailman suurimpiin pankkeihin lukeutuva HSBC jäi Yhdysvalloissa juuri kiinni Meksikon huumejengien rahanpesusta.  Niin kuin Falciani sanoo, pankki ei tarvitse veroparatiiseja,  vaan se on itsessään sellainen.

Huuda tässä sitten moraalista ja oikeudenmukaisuudesta! Onneksi on aina ihmisiä, jotka haluavat huutaa. Helsingin sosiaalifoorumissa puhuttiin paljon ja monista asioista. Foorumin tavoitteena on, mikäs muu kuin parantaa maailmaa. Ja niin kuin foorumin lehtisessä sanotaan: " Rahan valta ja ahneuden dynamiikka ei saa jyrätä ihmisarvoa."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti