sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Moraalitonta toimintaa



Mistä vihapuhe kumpuaa? Mikä saa tavallisen suomalaisen käyttämään uhkaavaa, solvaavaa ja suorastaan ala-arvoista kieltä?

En ole sen kummemmin seurannut verkossa tapahtuvaa keskustelua, mutta olen tietysti kuullut kasvavasta vihapuheesta. Mutta YLEn uutisointi asiasta vavahdutti.  Ihmiset kertovat omalla nimellään ja kasvoillaan, miten heitä on uhattu ja millaisia viestejä he ovat saaneet. Se  todella konkretisoi vihapuheen kamaluuden.

Keitä te kirjoittajat oikein olette, mitä teille itsellenne on sattunut, että käytätte tällaista kieltä?

Ehkei se kaikki ole vihapuhetta, vaan oman huonon olon sanelemaa tekstiä, joka pitää syytää julkisuudesta tutuille ihmisille. Poliitikoille, toimittajille, tutkijoille ja piispoille. Muun muassa.  Varmaankaan viesteillä ei aina tarkoiteta sitä pahinta eli kun uhkaan sinut tappaa, niin siitä ei seuraa sen enempää.  Silti en uhkaavaa sanomaa vähättelisi.

Luin jostain, että valtaosa vihateksteistä kirjoitetaan myöhäisenä lauantai-iltana. Yksi tulkinta voisi olla, että kun on juotu vihaviinaa, niin johonkin kiukku on  purettava. Pitää saada sanoa. Ja sanoa se niin rumasti ja törkeästi kuin ikinä osaa. Eikä enää riitä se, että sen saa huutaa kotona vaimolle. Eikä siihen riitä kansanradio, koska siellä ei voi solvata ihmistä.

Miksiköhän oletan, että useimmat haukkujat ovat miehiä, mistään en sitä voi tietää. Ehkä kuitenkin siitä, että niin usein haukku on kohdentunut naisiin ja nimenomaan vahvoihin naisiin. Vihaiset miehet uhkaavat väkivallalla, kun osaaminen ei muuhun riitä.  Ovatkohan haukkujat pieniä poikia, joille äiti on pitänyt liian kovaa komentoa vai naissuhteissaan pettyneitä "sankareita", tiedä tuota. Itsenäinen ja itseensä luottava nainen osaa pitää puolensa ilman että hänen tarvitsee käyttää fyysistä voimaa. Se saattaa häiritä itsetunnoltaan heikompien miesten elämää. Sitten ei enää osata sanoa muuta kuin  " he ovat niitä itsestään liikaa luulevia ämmiä".

Osaa suomalaisia yhdistää viha ja epäluulo kaikkea ulkomaalaista ja kaikkea sellaista vierasta kohtaan, mikä ei ole tuttua omasta ympäristöstä. Kuka raivoaa eri värisistä ihmisistä, ruotsin kielestä, kuka erilaisista parisuhteista.  Ehkä kaiken takana on suuri pelko. Pelko kaiken muuttumisesta. Ja muutoshan ei koskaan tunnu hyvältä.  Ihminen on sama kuin ennenkin kaikkine tunteineen, mutta maailma nyt vain yksinkertaisesti on toinen. Parempi ja huonompi,mihin sitä nyt kukin haluaakaan verrata.

Ehkä kaiken  keskellä voi olla vaikeaa  kuulla ja ymmärtää muuttuvaa maailmaa, mutta ei rumien huutaminen eikä ihmisten pelottelu mitään auta. Mahtaako siitä tulla edes  itselle hyvää oloa.  Ei se nyt kauhean kohottavaa ole ajatella, että sainpas sanottua - kun sen tekee nimettömänä. Eikä varsinkaan kasvoista kasvoihin, vaan verkossa.
Sanoisin, että aika moraalitonta toimintaa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti