keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Äitini opetti: olkaa ihmisiksi

Siitä on pitkä aika - aivan liian pitkä - kun olen saanut tuntea kylmien väreiden hiipivän selkäpiissäni.  Se on vähän sama asia kuin kyyneleet silmissä.  Eilen oli sellainen hetki Kansalaistorilla. Olin siellä tuhansien ihmisten keskellä, kun Suomen koripallojoukkue, tämä susijengi, käveli lavalle ja joukkueen kapteeni puhui lyhyesti,mutta koskettavasti, siitä miksi he ovat täällä tänään vaikka oikeasti heidän pitäisi olla harjoituksissa. Rakastan urheilijoita, jotka näkevät maailman ympärillään eivätkä pyöri vain oman lajinsa tuomassa hurmiossa.

Toinen koskettava hetki oli piispa Irja Askolan puheenvuoro. Hän osaa sanoa viisaat ajatuksensa suoraan ja selkeästi ilman turhaa polveilua. Ja niin kuin usein aiemminkin, hänellä oli tarjota myös "vitsi" - eihän jeesuskaan puhunu suomea eikä Luther tiennyt Suomesta yhtään mitään.

 Muistan viime kevään vaalikampanjan ajalta Nasima Razmyarin puheen Suomessa tapahtuneesta muutoksesta. Me suhtaudumme kovemmin maahamme muuttaneisiin. Suomeksi sanottuna tämä muutos tarkoittaa ennen kaikkea tapaamme kohdata somalit ja muut hyvin tummat ihmiset. Tässä tilaisuudessa saimme kuulla, että nimittelyt ja loukkaukset aivan pieniä lapsiakin kohtaan ovat lisääntyneet. En pysty tähän edes kirjoittamaan niitä sanoja, joilla me herrakansa nimittelemme ihmisiä, joiden katsomme olevan meitä alempana.

Eilen sanottiin, että suuri muutos tapahtui sen jälkeen, kun Perussuomalaiset vahvistivat asemaansa suomalaisessa politiikassa. Ehkä se hyökyaalto minkä persujen kansanedustaja Immonen fb -päivityksellään nostatti, sai nyt aikaan sen, ettei näistä asioista enää vaieta, etei niitä vähätellä,vaan niistä on oikeus puhua ja niistä puhutaan.

Tuomiojan Erkki sai tilaisuudessa viisaan puheensa päätökseksi valtaisat aplodit. Hänen puheensa ydin oli tämä: "Elämme monikulttuurisessa,moniuskonnollisessa ja monietnisessä maailmassa, josta kukaan ei voi enää eristäytyä."

Äitini sanoi aina meille lapsille, kun olimme jonnekin lähdössä: olkaa ihmisiksi.  Niin sanoi Tuomiojakin:  "oikea vaatimus on, että kaikkialla on elettävä ihmisiksi. " Meidän pitää kohdata toisemme aina ihmisinä, siihen uskon minäkin. Meillä on unelma, joka muuttuu todeksi vain teoilla. Sinun ja minun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti