sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Uusi mahdollisuus silvotuille

Anna-Sofia Berner kirjoittaa tänään sunnuntaina Hesarissa tärkeästä asiasta otsikolla "Pieni leikkaus, suuri toivo" . Hieno, koskettava ja tärkeä kirjoitus vaikeasta asiasta. Berner kirjoittaa mahdollisuudesta korjata kirurgisin toimenpitein vauriot, joita naiset ovat saaneet ympärileikkauksessa. Huomaan, etten haluaisi edes käyttää tällaista pyöreää sanaa, vaan puhua siitä mistä on kyse eli naisen sukupuolielimen silpomisesta. Ajatus korjauksesta on uusi, meillä sitä ei vielä tehdä ollenkaan. Ei myöskään ole täyttä varmuutta, voisiko silpomista parantaa edes kirurgin veitsellä. Mutta ainakin asiaa kannattaisi tutkia.

Sopisiko tämä suomalaisen terveydenhoidon tehtäväksi ? Voisiko yhteiskunta maksaa esimerkiksi somalitytöille tehtävän korjauksen?  Kyllä sopisi ja voisi maksaa. Näin siitä huolimatta, vaikka heitä ei olisi tässä maassa silvottukaan. Haastateltu gynekologi sanoo, että leikkaukseen pitää olla lääketieteellinen syy ainakin jos se tehdään julkisin varoin.  Ja että seksuaalisen nautinnon mahdollistaminen ei sitä välttämättä ole. Minusta on. Ei se ole pelkästään mielihyväjuttu, vaan paljon, paljon enemmän.  Eikä sitä todellakaan voi rinnastaa kauneusleikkaukseen niin kuin haastateltu gynekologi tekee. Tietysti se on myös niin kuin eräs haastateltava sanoi, eihän sitä voi tietää, onko seksi huonoa sen takia että heidät on silvottu vai siksi, että mies on idiootti.

 Kun leikkauksia ei vielä tehdä, keskustelua tullaan varmaan käymään  sen oikeutuksesta. Jos tästä asiasta kehdataan edes meillä keskustella. Kidutuksen kohteeksi joutuneet tytöt häpeävät erilaisuuttaan, lääkärit eivät kehtaa ottaa asiaa puheeksi, ja mahdammeko mekään osata keskustella niin, että näemme asian riittävän monelta kantilta. Kirjoituksessa tuodaan esille - myös ihan oikein - se näkökulma, että haluataanko että naisten pitäisi olla jotain muuta kuin he ovat ja haluavatko he itse vai haluaako joku muu.

Jos tämä oikeasti antaa naiselle uuden mahdollisuuden, se mahdollisuus on käytettävä.

Solidaarisuus -lehden syksyn numero käsittelee silpomista ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti