lauantai 19. tammikuuta 2013

Harmaa, vaan ei pantteri


Taas saavat helsinkiläiset nauttia upeista hiihtoladuista. Kun Laakson kentältä starttaa kohti Pirkkolaa, saa helposti kierrettyä 20-30 km hoidettuja latuja. En enää yritäkään hiihtää tällaisia matkoja, vaan tyydyn reilun kympin matkoihin. 

Alkuviikosta, ennen viimeisiä lumisateita, ladut olivat kovat ja jäiset. Luisto oli tietysti hyvä, vähän liiankin hyvä ainakin kaikissa laskuissa. Olen aina ollut hurjapää eli ei sellaista mäkeä, jossa ajattelisin jo etukäteen, tuosta en selviä.  Nyt täytyy myöntää, että Keskuspuiston mäet pistivät eka kerran  miettimään. Kyllä kai jokainen suoran mäen osaa laskea, mutta kun  tulet vauhdissa jyrkkään mutkaan, tilanne muuttuu. Varsinkin jos vielä  toinen latu on lanattu sileäksi - niin kuin niin usein on.

Keskuspuiston laduilla näkee monenlaista hiihtäjää. Onneksi kaikista kovimmat menijät hiihtävät Paloheinän rankempia latuja, mutta kovavauhtisia menijöitä on näilläkin kulmilla. Ja sitten on meitä iäkkäitä naisia, jotka mennä taaplaamme kukin tavallamme. Vauhti ei useinkaan ole kova, mutta vuosikymmenien hiihtoharrastus näkyy hiihtotavassa. Se vie tasaisesti eteenpäin niin tasaisella kuin mäessäkin.

Talven ensimmäiset hiihdot painelin enemmän jalkojen avulla kuin käsillä. Päivittäiset lenkit (kiitos Tapsun) ovat tehonneet ja pitäneet jaloissani kohtalaisen hyvän voiman, mutta käsistä ja hartioista voima on vähentynyt.  Yllättävän nopeasti se hiihtäessä lisääntyy. Lisääntyy, jos tietoisesti käytän käsiäni. Selkeän eron huomasin jo viiden hiihtolenkin jälkeen, vaikka kilometrejä ei takana ollut kuin reilu viisikymmentä. 

On mukavaa tuntea, miten hyvin  edelleen jaksan hiihtää. Siis jos maltan enkä pistä vitosvaihdetta päälle. Jos sen erehdyn tekemään, noutaja tulee nopeasti. Pistos rinnassa on ensimmäinen merkki, hiljempaa.  Hiihtämisessä - niin kuin niin monessa urheilussa - rytmillä on merkitystä, mutta tietysti, ellei ole voimia hiihtää, ei siihen saa rytmiäkään.  

Meitä vanhoja sanotaan harmaiksi panttereiksi. Olen harmaa, vaan en pantteri. Siitä sulavuudesta mikä kissaeläimellä on, hiihtoni on kaukana. Ennemminkin liityn sarjaan "siirirantaset". 
Silti  fyysisen väsymyksen kautta hankittu koko kropan puudutus tuntuu edelleen makealta. Kun erilaiset nautinnot vähenevät vuosi vuodelta, pitää ottaa kaikki irti jäljellä olevista herkuista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti