sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Saan olla sellainen kuin olen - vai saanko?

A -talkissa keskusteltiin mielenkiintoisesti laihdutuksesta. Meillä on käytössä painoindeksi, joka kertoo,  olemmeko normaalipainoisia vai ylipainoisia. Se on kuulemma amerikkalaisten vakuutusyhtiöiden parikymmentä vuotta sitten kehittämä juttu. Indeksi kertoo vain painomme rajat muttei kerro mitään terveydestämme. Ylipainoinen ja lihavakin ihminen voi olla terve.

Keskustelussa mukana ollut yhteiskuntatieteilijä sanoi, että lihavammat elävät tutkitusti pitempään. Kyse on ehkä kuitenkin ylikilojen määrästä ja kai myös siitä, että miten vältämme ylipainon tuomat terveysriskit,  verenpaineen nousun, diabeteksen tai fyysiset vammat.

Mikä siis on normaali paino? Ja kuka sen meille oikeasti määrittelee? Kuka sanoo, että minun ruumiini on parempi kuin sinun? Naisten lehdet sen ainakin tekevät. Kertovat, miten paljon paremmalta laiha näyttää kuin lihava. Vai näyttääkö sittenkään? Jos pudotan ääripäät pois - anorektikot ja hyvin lihavat ihmiset - niin pelkästään kilot tai niiden puute eivät meitä kaunista. Eikä kiloilla ole mitään tekemistä onnellisuutemme kanssa. Näinhän annetaan myös ymmärtää.

Mutta sitten tulee se suuri mutta. Jos tärkeintä on  mitä muut minusta ajattelevat, jos oma ihmisarvo rakentuu muiden arviointien kautta, silloin ongelma voi olla iso. Monelle juuri sosiaaliset paineet käynnistävät laihduttamisen, mutta varmaan yhtä monen laihdutuksen käynnistää huoli omasta terveydestä ja hyvästä olosta.

Suomalaisista miehistä 68% on ylipainoisia, naisista 51%. Naisilla kuulemma luvut ovat tasoittuneet, miehillä eivät eli lihominen jatkuu. Lääkäri sanoi ohjelmassa, että meillä on samat geenit kuin sata vuotta sitten ja silloin, kauan sitten, ei oltu lihavia. Maailma jossa elämme, tarjoaa  anteliaasti tilaisuuden pulskistua vaikka kuinkamoiseksi pullukaksi.  Ja siitä alkaa sitten kierre josta puhutaan jojo -ilmiönä. Lihon ja laihdun ja loppujen lopulta olen entistä lihavampi.

Mutta kun me ihmiset olemme erilaisia.Jos lievä ylipaino ei tuota ongelmia ja ihminen on itsensä kanssa sinut, niin mitä se kenellekään kuuluu, millainen ruumis minulla on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti