keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Makuupussit matkaavat Nepaliin

Voiko ihminen kiintyä tavaroihin? Kai niistä ainakin voi tykätä. Varsinkin sellaisista, jotka tuovat mieleen mukavia muistoja. Mutta kaikesta voi luopua.

Kotini eteinen oli eilen täynnä retkeilyvarusteita. Ei, en ole lähdössä telttailemaan, vaikka varusteet ovatkin kunnossa. Tutkin vihreää makuupussiani ja oli kyllä siinä ja siinä etten kömpinyt sen sisään. Olisi pitänyt, sillä nyt minulla ei sitä enää ole. Muistoja sen sijaan on kaikista niistä  eurooppalaisista campingeista, joissa olen teltassa ja makuupussin lämpimässä nukkunut.

Monien vuosien aikana "tuhlasimme" kesälomat pitkiin kävelyihin Saksan, Itävallan ja Sveitsin alpeilla. Oli kovia nousuja, kapeita polkuja aivan jyrkänteiden tuntumassa, ihania kukkaketoja laaksoissa. Italian dolomiitit olivat sitten aivan oma lukunsa.  Matkoja on turha rinnastaa toisiinsa, jokaisesta löytyy hyvää ja huonoa. Erityisen vahva kokemus oli se Sveitsin matka, jolloin nousimme Zermatista yli 3 000 metriin. Nousu oli sinänsä kokemus, mutta vielä vaikuttavammaksi sen teki huikean Matterhornin (4475m) terävä huippu, joka oli koko ajan silmissämme.

Mutta on eräs toinenkin matka, jossa tosin en itse ollut mukana. Pieni paperipala on Trekking permit, se kertoo reitiksi: Dhunche, Gosaikunda, Langtang, Helambu, Patibhanjyang ja Sundarijal. Maa on Nepali ja vuosi 1993.  Silloin Kaj trekkasi ystäviensä kanssa tässä köyhässä, mutta toisella tavalla niin hienossa maassa. Ja miten usein me matkan jälkeen puhuimmekaan, mennään Nepaliin, jotta minäkin näen Annapurnan. Näkemättä jäi.

Viime viikolla somessa oli viesti, että varuste.net yhdessä Madventures -ryhmän kanssa lähettää telttoja ja makuupusseja Nepaliin. Asia oli osaltani kertaheitolla selvä. Noin parin tuhannen metrin korkeudessa oleva Lamagunin kyläyhteisö menetti maanjäristyksessä melkein kaiken. Nyt jo kerran Nepalissa käynyt makuupussi palaa sinne takaisin, samoin teltta ja pari muuta makuupussia. Tuntuu mukavalta ajatella, että makuupussiemme uusi koti on juuri Nepalin vuoristokylässä.

Yksi erä telttoja ja makuupusseja on jo lähetetty, toinen erä lähtee toukokuun lopussa. Kuvassa näkyvissä vain 10% siitä miten paljon tavaraa oli tuotu Nepaliin lähetettäväksi. Hyvä me.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti