perjantai 15. huhtikuuta 2016

Upeita ja rohkeita naisia

Viime vuosina monet elokuvat, dokumentit ja kirjat ovat kertoneet naisten elämästä ja naisten oikeuksista islamilaisen uskonnon hallitsemissa maissa. Tällä viikolla asian nosti vahvasti esille  egyptiläis-amerikkalainen kirjailija Mona Eltahawy. Hän sanoi suoraan, että naisten sortoa ruokkii kulttuurin ja uskonnon myrkyllinen seos. Luulen, että muutosta tällä alueella tuskin tapahtuu kovin nopeasti. Miksi miehet luopuisivat vallastaan? Kontrolloimalla naisia, he myös alistavat nämä itselleen kuuluviksi.

Maahamme on viime parinkymmenen vuoden aikana muuttanut  paljon islamin uskoa tunnustavia. Heitä on tullut erityisesti Somaliasta. He ovat myös tuoneet tullessaan omat perinteensä, joihin ei useinkaan sovi luontevasti meidän tasa-arvoajattelumme. Miehen on lupa mennä, naisen paikka on kotona. Pojat saavat vapauden kulkea, tytöt eivät.  Naiselle  tilanne  voi muodostua todella vaikeksi: kun jäät kotiin, et opi kieltä, kun et osaa kieltä, et uskalla lähteä kotoa. Asiat murtuvat vähitellen eritoten lasten kautta, koska he ovat käyneet täällä koulunsa, oppineet kielen ja näkevät maailman toisesta näkökulmasta kuin äitinsä. Nimenomaan juuri äitinsä.

 Sivistin itseäni tässä asiassa osallistumalla viikolla maahanmuuttajanaisten kotouttamista käsittelevään tilaisuuteen, jossa puhuivat he, joita asia koskee.  Jokainen puhuja oli hyvä esimerkki siitä, mitä voi saavuttaa, kun haluaa.  Helppoa se ei ole ollut, mutta en voi muuta kuin ihailla teitä muualta tulleita, jotka olette käyttäneet annetut mahdollisuudet hyväksenne.   Tänään nämä naiset ovat niitä ihmisiä, jotka vaikuttavat esimerkillään omassa ympäristössään. Näyttävät, että niin sukupuolen kuin etnisen taustankin luomat kahleet voidaan murtaa.

Maahanmuuttajista on tällä hetkellä puolet naisia.  Ei siis ole ollenkaan yhdentekevää miten he kotiutuvat Suomeen.  Maahanmuuttajien työttömyys on kolminkertainen ja naisten työllistymistilanne on vielä miehiä huonompi.  Ja vaikka suuri osa maahanmuuttajanaisista on korkeakoulutettuja, heidän työmarkkina-asemansa on silti miehiä heikompi. Dana, koulutettu maahanmuuttaja, kertoi vuoden aikana hakeneensa yli tuhatta työpaikkaa. Ei saanut, kun suomen kieli ei ollut riittävä.  Olisikohan aika antaa osaaville ihmisille töitä, vaikka kieli ei olisikaan aivan täydellistä?

Vielä lopuksi kirjailija Monan viesti: "Lähi-idän ja muslimimaiden naisvihasta muistuttaminen antaa aseita länsimaiden äärioikeiston ja rasistien käsiin. Silti me emme saa uhrata naisia poliittisen korrektiuden alttarille".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti