sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Salakuuntelu oli arkipäivää

1970 – luvulla oli julkinen salaisuus, että KGB kuunteli Viru –hotellissa vierailevia ulkomaalaisia. Ehkä kuunteli myös hotellin henkilökuntaa. Tästä kaikesta on hotellissa jäljellä pieni museo, jonne pääsee vain oppaan kanssa. Nyt olen minäkin tämän museon nähnyt. 

Opas kertoi kaikesta siitä hassusta, mihin neuvostovallan aikana saattoi törmätä. Nimenomaan suhteessa ulkomaalaisiin, kun heidän kanssaan ei saanut olla minkäänlaisessa kosketuksessa. Tai sai, mutta valvotusti.

Tiesimmehän me, että Viru –hotellissa ja ehkä muuallakin harjoitettiin salakuuntelun, mutta toisaalta emme tienneet emmekä tiedä, kuinka tiukkaa ihmisten vartiointi ja kuuntelu oikeastaan oli. Luulen, että sitä oli melkein enemmän kuin vähemmän mitä ymmärrämme. Tänään sellaista on Pohjois-Koreassa.

Oppaan tarina oli hetkittäin hervottoman hauska. Hän kertoi, että hotellivieras saattoi huoneensa vessassa manata paperin tai saippuan puutetta. Eikä mennyt kuin viisi minuuttia, kun niitä tuotiin. Tai jos valitti televisionsa toimimattomuutta, hetkessä oli korjaaja oven takana. Tottako vai keksittyä, en tiedä. Kertojina ovat kuulemma olleet silloiset hotellin työntekijät.

Siitä huoneesta, josta salakuuntelua johdettiin, on tainnut tulla äkkilähtö. Kaikenlaiset kuuntelua varten tarvittavat vempaimet olivat nähtävissä ja kupissa haisi mahorkkaa.
Kaikenlainen kaupankäynti oli jyrkästi kielletty, mutta silti sitä tehtiin. Aina löytyi keinoja ja oppaan mukaan kerrosvalvojat olivat tässä ratkaisevassa asemassa. He saattoivat vieraan huoneesta hakea sinne jätetyt nailonsukat ja jättää rahaa pöydälle ilman, että ihmiset tapasivat toisiaan.
Museon pöydällä oli kaksi sanomalehteä, joista toisen etusivun täytti ilmoitus Neuvostoliiton johtajan Leonid Breznevin kuolemasta ja toisen hänen seuraajansa Juri Andropovin kuolemasta. Kuvat olivat samankokoisia ja teksti sanasta sanaan sama. Ehkä he olivat kuoltuaan samanarvoiset.
Olisi minullakin oma ”seinillä on korvat” –tarina, mutta jääköön toiseen kertaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti