keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Päivän politiikkaa

Viime aikoina päivän politiikkaa on ollut mielenkiintoista seurata. Eipä ole ollut yksitoikkoista. Vaalien läheisyys tietää sitä että koko ajan sattuu ja tapahtuu. Erityisesti vielä senkin vuoksi, kun nykyhallituksessa olevilta puolueilta puuttuu niin sanotusti ideologinen liima. Kun puolueiden keskinäinen luottamus on hapertunut, on myös oppositio päässyt helpolla.

Mutta silti, pahaa pelkään, ettei nykyinen meno sada kenenkään laariin. Kuva riitelevästä parlamentista, joka ei saa tekoja aikaan (vaikka on saanutkin), saattaa viedä loputkin äänestyshalukkaista. Toisaalta taas, jos kaikki sujuisi noin vain hiljaisesti, tuskin sekään motivoisi äänestäjiä liikkeelle. Mutta ehkei kuitenkaan enää sanota äänestämättömyyden syyksi sitä, että puolueet ovat niin samanlaisia ettei niitä erota toisistaan erkkikään. Eivät todellakaan ole samanlaisia.

Tänään julkaistiin Borgin ja Vartiaisen kilpailukykyraportti. En tiedä, odottiko kukaan ihan tosissaan, että siitä löytyy uusia ajatuksia Suomen talouden nostamiseksi. Toistaiseksi omiin silmiini osuneet kommentit ovat olleet raportin aika lyhyesti kuittaavia. Löysin Timo Harakan tekstin twitteristä. Siinä oli hyvää analyysia. Jos on aikaa ja viitseliäisyyttä, se kannattaa kaivaa esiin.

Timo Harakka sanoo raporttia Himanen kakkoseksi ja että esitys on nollatutkimus. Harakka toteaa, että "raportti on hyvä ja ytimekäs kuvaus niistä kansantalouden ongelmista, jotka Borgia  ja Vartiaista kiinnostavat. Kovista lupauksista huolimatta se ei ole likimainkaan tarpeeksi radikaali Suomen talouden nostamiseksi nykyisistä vaikeuksista."

Olen aina rakastanut Harakan osuvaa ironiaa. Hän toteaa, että Himaselle maksettiin hyvin, joten häneltä sai vaatia tuloksia. Borg ja Vartiainen eivät ottaneet palkkiota, joten heiltä ei voi edellyttää ihmeellistä suoritusta. "Borgin ja Vartiaisen raportti on ehdottomasti luettavaa. Ja se on hintansa väärtti."

Mutta osaa Tiilikainenkin: "Borgin raportissa kokoomus kertoo kokoomukselle mitä kokoomus on jättänyt neljä vuotta tekemättä." Että tällaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti