sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Islannin ilmatilan valvojaksi?

Kuusi vuotta sitten Nato alkoi valvoa Islannin ilmatilaa. Sitä ennen valvonta oli USA:lla. Nyt on ehdotettu, että Pohjoismaat ottaisivat tehtävän hoitaakseen. Eli  Ruotsi, Suomi ja Norja hoitaisivat yhdessä Islannin ilmatilan valvonnan. Se on kuulemma enemmän harjoitusta kuin mitään muuta, koska Islannin ilmatilaa ei kukaan juuri koskaan loukkaa.

Meillä tästä on käynnistynyt suuri riita, vaan ei Ruotsissa. Meillä kysytään, onko suomalaisten hävittäjien kolmen viikon ajan kestävä valvontatehtävä vuonna 2014 askel Naton suuntaan.  Oppositio ainakin näyttää yksiselitteisesti olevan sitä mieltä, että kyllä on. Demareissa liikkuu kahdenlaisia ajatuksia. Otapa tästä selvää.

Olen seurannut Erkki Tuomiojan politiikkaa varmaan  yli 40 vuotta. Ja olen oppinut luottamaan tähän rauhan mieheen ja hänen tapaansa ajatella.  Uskonko siis Tuomiojan puheisiin, kun hän sanoo, ettei tämä muuta mitenkään meidän turvallisuuspolitiikkaamme. Ja erityisesti, ettei ilmatilan valvonta ole lyhyt eikä pieni askel Naton suuntaan. Tekee mieleni luottaa ja uskoa.

Miksi  meillä sitten tähän hankkeeseen menoa vastustetaan niin kamalasti?  Onko se vain  opposition tarvetta päästä esille? Ruotsissa kaikki ovat tämän takana, demaritkin. Olemmekohan me vähän yliherkkiä joissain asioissa?

Nyt juuri minusta tuntuu, ettei  poliitikkojen kannattaisi tällaiseen asiaan energiaansa tuhlata. Tässä maailmassa ja maassamme on niin paljon epäkohtia,, joihin pitäisi puuttua ja joista olisi hyvää pitää kovaa ääntä. Ja saada aikaan muutoksia.

Kunhan Suomi ei joudu maksajaksi. Se maksaa joka tilaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti