tiistai 20. marraskuuta 2012

Venyttele, jottet narise




Seiso suorana ja käännä pääsi hitaasti oikealle, nyökkää ja palaa takaisin keskelle. Käännä pää vasemmalle, nyökkää arvokkaasti ja palaa keskelle. Jatka muutaman kerran. Kuuluuko kummallista ääntä jostain kaula- ja niskanikamien kohdalta? Taitavat olla saranat vähän ruosteessa, kun niitä ei ole käytetty. Näin ainakin itselläni. Olisi muuten helppoa tehdä  liike  kotona vaikka päivittäin ja saada pää kääntymään ilman kitinää.

Jää vain tekemättä. Siksi olen noin neljän vuoden ajan osallistunut  HOK-Elannon järjestämään senioreitten liikuntatuntiin. Ohjaajana on ollut Helena Mörsky. Koko ajan. Hän ohjaa taidolla ja eloisasti. Olen suuresti tykästynyt  Helenan ohjaukseen, koska niissä siirrytään venytyksestä toiseen ilman taukoja. Ei tarvitse tunti viidentoista minuutin aikana katsoa, miten Helena liikkeen tekee. Riittää, kun keskittyy Helenan puheeseen. Lisäksi liikkeet ovat tehokkaita ja riittävän vaativia. Ilman yrittämättä ei tunnista selviä.

 Ohjatulla tunnilla on myös se hyvä puoli, ettei voi lopettaa liian aikaisin.  Helenan kannustava ääni kehottaa jaksamaan vielä kerran ja jos vielä yhden kerran.  

Me naiset kyllä elämme pitempään kuin miehet, mutta myös me kangistumme ja kaatuilemme, satutamme itsemme ei vain liukkailla teillä vaan myös kotona tasapainon pettäessä. Oman kropan hallinta on tärkeää, mutta hallinta ei säily itsestään. Sen kanssa on tehtävä töitä eli  venyteltävä useamman kerran viikossa.

Me ihmiset olemme hauskasti toispuoleisia.  Minäkin venyn ja kallistun hyvin toiseen suntaan, mutta vain toiseen.  Ja vaikka olen  jo pitempään ennen koiran kanssa tehtävää aamulenkkiä tehnyt venyttelyn, niin eipä tuo jäykkyys minnekään ole hävinnyt. Ehkä sen voi sanoa pysyneen jotenkuten aisoissa. Niin kuin sen nyt tässä iässä tarvitseekaan pysyä.

Eräs asia on ollut hauskaa huomata. Helenan tunnit alkoivat pilates-joogatunteina, sitten ne olivat pilates - kehonhuoltotunteja. Nyt ne ovat kehonhuoltoa. Liikkeet ovat tuttuja 1960 -lvuun naisten kuntojumppatunneilta. Erilaista on oikeastaan vain se, miten tunti toteutetaan. Virtaavasti siirtyen liikkeestä toiseen. No jaa, ehkä liikkeissä on tehoa vähän enemmän.

Mutta nyt tämä tyttö lähtee pariksi viikoksi venyttelemään golfkentälle.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti