sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia

Kun lapset häpeävät vanhempiaan, on vaikeaa ajatella minkäänlaisen yhteisen menneisyyden pitävän perhettä koossa. On tunnettua, että vanhemmat eivät kotiudu toisenlaisiin oloihin niin helposti kuin heidän lapsensa.  Jotkut eivät koskaan. Pajrim Statovcin kirja "Kissani Jugoslavia" kertoo siitä mitä ihmisille ja perheille tapahtuu, kun heidän on muutettava täysin toisenlaiseen kulttuuriin.

Tarina alkaa Jugoslaviasta sinä keväänä, kun maata hallinnut Tito kuoli ja jonka jälkeen hyvin pian alkoi kaikki paha. Oli joko kuoltava tai lähdettävä.  Bajram tuo perheensä Suomeen. Hänellä ei ole mitään. On vaimo ja viisi lasta, ei rahaa eikä omaisuutta, mutta varmasti mieli täynnä toisaalta pelkoa uudesta tilanteesta, toisaalta tahtoa päästä omille jaloilleen. Onhan hän kouluja käynyt mies. Toisin käy. Kun miehen valta murenee myös perheessä, siitä ei seuraa hyvää.

Kirja on osittaisesta outoudestaan huolimatta kiinnostava. Sen parasta antia on kuvaus elämästä Jugoslaviassa ja toisaalta siitä, miten kosovolainen perhe sopeutuu Suomeen. Päärooleissa ovat äiti Emine ja hänen poikansa Bekim. Kun kahden ihmisen yhteistä ja kuitenkin eri tarinaa kuljetetaan rinnakkain, on välillä tunne kuin kirja koostuisi toisistaan irrallisista paloista.

Maahanmuuttajien kokemukset Suomesta ja suomalaisista tulevat selkeästi esille. Kuva ei ole ollenkaan kaunis. Se ei myöskään ole uusia asia, ei yllätä.  Tarkkailemme mieluummin etäältä kuin menemme ystävällisesti lähelle. Epäluulo erilaisuutta kohtaan on meissä vahva. Siinä jos missään näkyy oma epävarmuutemme. Kun tähän maailmaan tulee albaanimies, joka kaikista eniten pelkää kasvojensa menetystä, ei siitä ainakaan heti voi tulla menestystarinaa. He ovat ylpeää kansaa, josta kirjassa sanotaan ”albaani on valmis kuolemaan kunniansa ja kasvojensa puolesta, koska kasvojen menettäminen on monta kertaa pahempaa kuin kuolema."

Kirjassa on hyvää kuvausta suvun vahvasta merkityksestä. Kosiomatkaan liittyvistä tavoista jäi erityisesti mieleeni se, miten tyttären on näytettävä taitonsa teen tarjoamisessa.  Siinä tarkastetaan samalla se, onko tytär saanut äidiltään hyvää opetusta miehen palvelemisessa. Se on naisen taidoista kaikkein tärkein. Vieläköhän siellä on jäljellä se perinne, että isä päättää kenelle tytär naitetaan? Äidiltä eikä tyttäreltä ainakaan tässä kirjassa kyselty, mitä he tulevasta avioliitosta ajattelivat.

"Kissani Jugoslavia" on myös naisen tarina. Se kertoo siitä, miten miehellä ja suvulla on oikeus alistaa nainen palvelijaksi, orjaksi.  Ruokarahat tulevat muttei koskaan kiitosta. Naisen elämän täyttävät lapset, mies ja puhdas koti. Tuntui pahalta lukea ja ajatella, että edelleenkin kaikki olisi kuin ennen. 

Statovcin kirjassa kissat ovat suuressa roolissa. Puhuvien ja määräilevien kissojen lisäksi lemmikkieläimenä on käärme, joka kietoutuu syleilyyn ja syleiltäväksi. Yhden lukemisen perusteella en osaa oikein arvuutella, mitä nämä symbolit tarkoittavat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti