tiistai 23. syyskuuta 2014

Peter von Bagh

Ensimmäinen ajatus oli, ei voi olla totta, Peter von Bagh on kuollut.  Sodankylän elokuvajuhlien kuvissa viime kesäkuulta hän näytti väsyneeltä, mutta tätä en osannut odottaa.

Peter von Bagh on elokuvafaneille merkinnyt paljon. Itse en kuulu intohimoisempien elokuvien seuraajiin, mutta kautta koko elämäni elokuvat ovat olleet itsestään selvyys. Ne ovat osa kulttuuriamme siinä kuin kirjat ja teatteri. Peter von Bagh oli itselleni sillä tavoin tärkeä ihminen, että hän opetti katsomaan elokuvia muunakin kuin pelkkänä viihteenä. Hän opetti näkemään niiden yhteiskunnallisen sanoman, näkemään niissä vielä vähän enemmän.

Massiivisessa Elokuvan historia -kirjassaan hän lainaa Majakovskia: "Teille elokuva on spektaakkeli, minulle melkein kuin maailmankatsomus". Näin olisi voinut sanoa, ehkä sanoikin, Peter von Bagh. Hän osasi sanoa elokuvasta sen ytimen esitellessään filmin ennen esitystä. Usein hänen sanomansa oli vielä sellainen, jota en itse olisi osannut ajatella.  Bagh käytti joskus adjektiiveja hervottomasti, sanoisinko laveasti, mutta pidin hänen tavastaan "maalata" leveällä vedolla. Mitä niitä sanoja pihtaamaan, kun kyse on "elämää suuremmasta".

Peter von Bagh piti elokuvaa ainutlaatuisena ilmaisumuotona. Sitä se onkin. Elokuva on kiehtova siksi, että se on mielikuvituksen ja kaikkien tunteiden juhlaa. Katsoessani vanhoja elokuvia, tutkin  miten Bagh on arvioinut filmiä ja sen ohjaajaa. Melkein kaikista hän on sanonut jotain. Ja uskomatonta, hän on ollut vain 32v  kirjoittaessaan historian. Ja sen jälkeen kirja ja työ seurasi toistaan, määrä on valtaisa. Niin kuin hänen vaikutuksensakin aina 1960 -luvulta alkaen.

Bagh oli aina ajan hermolla. Kun Elvis vuonna 1977 kuoli, hän teki samana vuonna kirjan rock`n rollin loistavasta tähdestä. Kirjan kuvitus on mielettömän hieno.

Kunnioitan Peter von Baghin muistoa katsomalla elokuvan "Mies lännestä" (vuodelta 1958), jossa kivikasvoinen Gary Cooper on pääosassa. Bagh sanoo elokuvaa Anthony Mannin lännen elokuvien ohjauksista ehkä hienoimmaksi.

1 kommentti:

  1. Hei kiitos golfseurasta tänään. Mielenkiintoinen juttu. Hassua että minäkin olen kirjoittanut pakinanPeter von baghist jota ei vielä ole julkaistu tulee ehkä kahden viikon kuluttua sillä oli tänään pakina HBL ssä. Olikyllä sympaattinen henkilö jatiesi kaiken elokuvista

    VastaaPoista