sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Ajatonta kauneutta


Joskus 70 -luvun alussa olin työmatkalla Jyväskylässä. Silloin nuorena naisena piti tutkia kaupungin vaatekaupat. Kauppakadulta löysin erilaisen myymälän, Annikki Karvisen liikkeen. Vaatteiden värit olivat jo silloin vahvoja. Erityisesti poppanoista tuli hänen tavaramerkkinsä. Annikki Karvisen suunnittelemat vaatteet ovat aina erottuneet.

Helsingissä hänen liikkeensä on Pohjoisesplanaadilla. Käyn liikkeessä ehkä pari kertaa vuodessa. Värit ja mallit kiehtovat, näyteikkunat ovat hyvin kutsuvat. Tällä viikolla poikkesin myymälässä, kun alennusmyynti houkutti. Karvisen vaatteet ovat kohtuullisen kovahintaisia. Tosin myös ajattomia ja kestäviä. Vaan kuka istuikaan myymälän sohvalla - itse tekijä.  Nautin glögiä, söin Ranskasta tuotuja pähkinäpäällysteisiä suklaaleipiä ja keskustelin Annikki Karvisen kanssa. Pieni tumma nainen, eloisa ja ystävällinen, puhelias.

Kun kerroin, että olen vuosikymmeniä sitten käynyt Jyväskylän Kauppakadun myymälässä, hän innostui. Se oli pieni myymälä, jonka takahuoneessa oli ompelimo, rouva kertoi. Käsityönopettaja Karvinen aloitti vuonna 1968 vaatteiden suunnittelun ja jatkaa edelleen. Enää vain ei olla pienissä tiloissa eikä takahuoneissa, tuotannostakin puolet menee vientiin.

Kaunis vaate on kuin taideteos. Se myös jää mieleen. Pari vuotta sitten poikkesin myymälään taas alennusmyynnin aikaan näin joulun alla. Silloin ostinkin hameen, mutta mieleeni jäi erityisesti vihertäväkuvioinen jakku, jonka jätin kauppaan. Olisi ehkä pitänyt antaa mieliteolleen periksi ja ostaa, koska se edelleen kummittelee mielessäni. Enää sitä ei myymälässä näkynyt, luultavasti jakku on löytänyt onnellisen omistajan. Jotain erityistä siinä vaatteessa oli, miksi sen edelleen muistaisin.

Harmi, että unohdin kertoa tästä Annikki Karviselle, koska luulen, ettei mainettakaan saanut tekijä koskaan saa riittävästi hyvää palautetta. Tietysti, paras palaute on se, että kauppa käy. Wikipediasta huomasin, että olemme naapuripitäjän tyttöjä.

Miksi tämä juttu Annikki Karvisesta. No kun ihailen aikaansaavia naisia, ihailen luovuutta ja rohkeutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti