keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Kreikkalaiset vaihtoivat vallanpitäjät

Kreikkalaiset käyttivät hyväkseen mahdollisuutensa. Äänestivät Syrizan valtaan. Tätä on demokratia. Se antaa mahdollisuuden vaihtaa vallanpitäjiä. Kansa antoi äänensä puolueelle, joka on luvannut heille parempaa elämää. Puolueen lupaus oli, että kreikkalaisia koskevia asioita ei enää päätetä Brysselissä. Sanoma tavoitti erityisesti  ne ihmiset, jotka viime vuosina ovat menettäneet työnsä ja rahansa. Nyt on ihmisille annettu toivoa paremmasta, mutta saavatko he toivolleen vastinetta?

Kukaan ei vielä osaa sanoa, oliko Syrizan vaalivoitto hyvä asia. Kreikkalaisten puolesta toivon sen sitä olevan, mutta ensimmäiset tiedot herättävät syvää epäilyä.  Ainakaan kovin nopeaa muutosta parempaan tuskin on odotettavissa, niin syvään alhoon maa on vajonnut. Aurinko ja ouzo lämmittävät, mutta kun korruptio jatkuu, veroja ei makseta ja laskut lankeavat maksettavaksi, eivät ne paljon lohduta.

Suomalaiset eivät ainakaan vielä ole ottaneet mallia kreikkalaisista äänestäjistä. Meillä ei viime vuosikymmeninä ole valtaan äänestetty vasemmistopuoleita. Eikö meillä sitten olisi tarvetta suureen räjäytykseen? Hyvinvointivaltio on murtumassa, rahat eivät enää riitä, työttömien määrä lisääntyy eikä osoita vähenemisen merkkejä, mutta silti, valtaosalla suomalaisia menee hyvin.

He keillä menee huonosti tai muita huonommin, he jotka käyvät viikottain yhä pitenevissä leipäjonoissa, ovat usein myös niitä ihmisiä, jotka eivät hakeudu äänestämään. He eivät lähde taistelemaan demokratian sallimin keinoin, vaikuttamaan äänellään. On helppo sanoa, ei kannata, kaikki puolueet ovat samanlaisia. Eivät ole. Entistä vakuuttuneempi olen asiasta, kun tänään kuuntelin  työnantajien järjestämän puolueiden puheenjohtajien vaalikeskustelun.

Suomalaisilla on sisua,mutta pitäisikö meillä olla myös kreikkalaista ylpeyttä, joka saisi meidät huutamaan ääneen. Nyt vetäydymme ja olemme hiljaa. Luovutamme. Eikä se ole vielä keskustelua, että samat nimet/nimimerkit kommentoivat somessa kaikkea mikä liikkuu.

x x x

Siitä puoluetentistä sen verran, että Stubb määritteli konsensuksen: se on sitä että tehdään päätöksiä kabineteissa. Sanoo mies, joka on samassa hallituksessa varsinaisen konsensusmies Lauri Ihalaisen kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti