keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Puola, Venäjä, Demokratia

1970 -luvun lopulla Suomesta oli suora laivayhteys Puolan Gdanskiin. Tunnelma laivalla oli mukava, mutta kaukana Ruotsin laivojen riehakkuudesta. Eikä etukäteen voinut koskaan tietää, meneekö tullissa tunti vai viisi. Silloin ei laivasta noin vaan poistuttukaan.

Tänään on toisin. Puola elää demokratiassa. Maa on kulkenut pitkän matkan Lech Walesan solidaarisuusliikkeen ajoista. En tunne Puolaa niin hyvin, että osaisin sanoa kuinka hyvin heillä toteutuvat ne pohjoismaiset arvot, jotka Suomen ja Islannin ulkomisterit määrittelivät yhteisessä julkilausumassaan: "me puolustamme arvoja, jotka perustuvat demokratiaan, tasa-arvoon ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen".

Vapaus merkitsee myös puolalaisille hyvin paljon. Kaikille se on tärkeää, mutta ehkei vapautta osaa samalla arvottaa ellei ole sitä koskaan menettänyt.  Vapaus on tietysti aika suhteellinen käsite. Kuubassakin saavat nyt kaikki ostaa autoja. Fidelin jälkeen valtaan tullut Raùl -veli vapautti myös tietokoneet kaikkien saataville. Ei tarvita kuin rahaa.

Venäjällä sitä rahaa on. Mielettömän hyvin pukeutuneita venäläisiä vyöryy  bussilasteittan katsomaan Sea Lifen ihmeellistä vedenalaista elämää. Siinäkin maassa monet asiat ovat olleet ja ovat muutoksen kourissa, vaikka kaikki ei ole mennyt siihen suuntaan mihin odotukset olivat. Ainakin lännessä.

Olin kuuntelemassa Jaakko Iloniemeä (diplomaatti vuosikymmenien ajalta), kun hän  pohti maailman tilannetta. Hän sanoi, ettei Suomen kansainvälinen asema ole koskaan ollut turvatumpi kuin tänään. Uhkia eivät luo Saksan ja Neuvostoliiton välinen kilpailu, ei kylmä sota lännen ja idän välillä, mutta tietysti aivan auvoista  elämä ei ole. Erityisesti Venäjän sisäinen kehitys askarruttaa. Iloniemi sanoi, että Venäjästä piti tulla oikeusvaltio, mutta Putin on vienyt demokratiakehitystä toiseen suuntaan.

Venäjä tavoittelee johtoasemaa entisen Neuvostoliiton alueella paitsi Baltian maissa. Erityisesti talous- ja turvallisuuspolitiikassa se tekee kaikkensa, mutta voimakeinoja ei kuitenkaan käytetä, tosin Ukrainassa kaasun saantia rajoitettiin, totesi vanha sotaratsu. Sanon tämän kaikella kunnioituksella. Iloniemi 81v. esitelmöi sujuvasti ja tarkasti, ei ensimmäistäkään niinku -lauseen alkua.

Puolalaiset ja heidän monet kovat vaiheensa jäivät väikkymään mieleeni, kun Iloniemi totesi Puolan pääministerin toivoneen Saksalta enemmän johtajuutta.
Maailma on todella muuttunut.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti