sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Luonnonmukaisuuden harha?

Esko Valtaoja on tieteen tekijä ja vahvojen mielipiteiden esittäjä. Hänen tavassaan sanoa ajatuksensa on jotain sellaista, mikä saa minut melkein aina automaattisesti puolustuskannalle. Eli kuulun siihen ryhmään tyhmiä ihmisiä, jonka tämä tieteen kansantajuistaja sanoo luuloihin ja kuvitelmiin uskovaksi.

Päätin ottaa siedätyshoitoa ja kuunnella Valtaojaa radio ykkösen ohjelmassa, jossa  kysyttiin, elämmekö luonnonmukaisuuden harhassa ja mikä ylipäätään on enää luonnollista.
Lihanjalostaja Snellman mainostaa, etteivät he käytä geenimuunneltua rehua. Valtaoja oli kimpaantunut siitä, miten ihmisiä pelotellaan tuntemattomalla, vaaralliseksi leimatulla asialla, vaikka tutkijat ja asiantuntijat eivät näe geenimuunneltujen viljakasvien kohdalla olevan syytä huoleen.

Suomen kansa on eri mieltä. Yli puolet meistä pelkää geenimuunneltua ruokaa.
Me siis luulemme tietävämme sen olevan vaarallista. Eli emme tiedä, vaan pelkästään luulemme. Oma intuitioni sanoo, että luonnonmukainen ruoka on terveellisempää kuin geenimuunnneltu. Tietoon omat mielikuvani eivät perustu, mutta ovatko uskomukseni pelkästään vääriä? Ei tietenkään ole niin, että kaikki mikä tulee luonnosta, on parempaa kuin se mikä tulee laboratorioista tai tehtaista. Mutta toisaalta, on hyvin tervejärkistä uskoa, että "luonnollisesti" tuotettu ruoka on parasta ruokaa  terveydellemme.

"Luonnollisesti tuotettu" on kuitenkin pakko laittaa lainausmerkkeihin, koska minulla ei ole käsitystä, kuinka luonnollisesti meillä enää tuotetaan. Ostan paljon luomutuotteita, mutta en silti ajattele, että luomu olisi aina parempaa. Tomaatit ovat ihan yhtä mauttomia kuin muutkin tomaatit. Ei meillä ikinä voi kasvaa sellaisia makeita tomaatteja kuin Italian ilmastossa kypsyneet ovat. Luomu on myönteinen mielikuva, mutta en ole ollenkaan varma, säästääkö luomu yhtään enempää luontoa kuin muu tuotanto. Jotkut sanovat, että suorastaan päinvastoin.

Ohjelmassa puhuttiin myös luontaistuotteista ja siitä, miten ne valtaavat apteekkien hyllyt, vaikkei niistä ole mitään hyötyä. En heti lähtisi yhdistelemään ihmisiä, jotka uskovat horoskooppeihin, homeopatiaan ja rannekkeisiin, samaan ryhmään. Uskon myös vaihtoehtohoitoihin, mutta en ainoana vaihtoehtona sairauksien hoidossa. Valtaoja määrittelee kaikki vaihtoehtohoidot hömpäksi ja esimerkiksi homeopatiasta hän sanoi, että se voisi olla terveellistä, jos se sisältäisi vain vettä.

Tiede ja järki tuolla - tunne ja intuitio täällä, eihän se näin voi mennä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti