sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Luottamuksesta


Koirallani ja minulla on kutakuinkin demokraattiset pelisäännöt. Kun olemme eri mieltä reittivalinnoista, keskustelemme asiasta. Yleensä yhteinen reitti löytyy.  Koirallani on ehdoton luottamus minuun. Yritän olla pettämättä ja tuhoamatta sitä enkä ole koskaan kokeillut kuinka pitkälle se riittää. Luultavasti loputtomiin, koska kyse on eläimestä.

Meidän ihmisten kohdalla on toisin. Luottamus on pehmoinen sana, mutta sen sisältö on tosi kova. Luottamuksen ihmiseen voi menettää vain kerran.  Jos näin käy, ihmisen kanssa voi silti hyvin elää, mutta tuskin häneen enää koskaan täysin luottaa. Luottamus on tärkeää myös muuten kuin ihmissuhteissa. Kuinka tutuksi onkaan viime vuosina tullut lause, markkinat menettivät luottamuksensa, kurssit putoavat...

Yhteiskunta ei voi toimia ilman luottamusta. Gallupit mittaavat tasaisin väliajoin, miten me luotamme hallitukseen, ministereihin, miten eri instituutioihin.

Mietityttää se, kehen ja mihin luotamme, kun esimerkiksi luotamme tasavallan presidenttiin tai Timo Soiniin. Presidentin kohdalla se on helppo sanoa, instituutioon. Presidentin valtaa on suuresti vähennetty. Silti hän saa kansan luottamuksen.  Siis mihin me oikeasti luotamme, mitä tekemällä presidentti ansaitsee luottamuksemme? Ehkä meille suomalaisille riittää, kun "yläpuolella" on joku joka tarvittaessa jyrähtää. Ehkä on totta se, että mitä vähemmän valtaa, sitä luotettavampi.

Soinin kohdalla sen sijaan voi kysyä, luotammeko hänen persoonaansa, hauskaan mieheen sanaleikkeineen vai luotammeko hänen eduskuntaryhmäänsä, jossa on "demareita" toisella laidalla ja "kokoomuslaisia" toisella? Viime vaaleissa moni luotti, mutta miten hän on kiittänyt äänestäjiään? Jäi oppositioon opettamaan.

Lähestymme EU -vaaleja. Nouseeko siinä olennaiseksi kysymykseksi luottamus.  Kun EU on niin massiivinen kuin on, on vähän vaikeaa vastata kysymykseen, miten luotamme tähän suureen instituutioon. Ehkä meidän on enemmänkin osattava vastata, millaisen EU:n me haluamme ja millaisten ihmisten ajattelemme voivan sen toteuttaa. Keihin luotamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti