sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

EU pohdituttaa

Lähiviikkojen aikana kysytään yhä useammin, mistä EU -vaaleissa on kysymys. Voi olla, että viisaat ja tietävät löytävät useita vastauksia, minulla on vain yksi vastaus: ihmisten hyvinvoinnista on kysymys. Vaan kun yritän tätä paloitella pienempiin osiin, se ei olekaan niin helppoa. Asioita on niin paljon, ongelmia tukkukaupalla.

Hyvinvointiin vaikuttaa myös ihmisen tiedon taso, ja siihen kytkeytyy olennaisesti lukutaito. Se on meille suomalaisille itsestään selvä asia, mutta ei ollenkaan selviö kehitysmaissa. Näin ajattelin ennen, yhdistin kehitysmaat ja lukutaidon. Onko Eurooppa kehitysmaa? Pakko vastata, että on ainakin jos sitä mitataan luku- ja kirjoitustaidottomien määrällä. Joka viides EU -maiden aikuinen on luku- ja kirjoitustaidoton. Kurja lähtökohta elämälle.

Lukutaidottomuus  ja jatkuvasti vahvistuva eriarvoisuus ovat huonoja emmeitä yhteistyökyiselle kansalaisten Euroopalle, jossa kaikkein tärkeimpänä pitäisi olla ihmisten perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen. Työn pitäisi olla ihmisen perusoikeus, mutta sitä se ei tänään ole. Kun yli puolet maan nuorista on työttöminä (Espanja ja Kreikka), niin EU:n arvostaminen ei voi olla kovin korkealla. Jotain on tehty väärin.

EU -vaaleissa ei äänestetä siitä, onko EU hyvä vai huono. Näissä vaaleissa äänestetään ihmiset parlamenttiin. Sinne haluavat hekin, jotka ovat EU -vastaisia. Halpahintaista irvailua saa toki käyttää,  mutta samalla pitäisi myös sanoa, mitä  aikovat siellä parlamentissa tehdä, jos sinne pääsevät. Jatkavat irvailua? Onpa siitäkin etua suomalaisille.

Viisi vuotta sitten EU -vaaleissa korostimme rauhaa ja yhteistyötä. Silloin se tuntui  itsestään selvältä asialta, mutta kuinka todeksi se onkaan tänään realisoitunut. Me todella tarvitsemme yhteistyöhön kykenevän Euroopan.  Yksikään maa ei pärjää yksin.

Vielä hyväksi lopuksi Tarja Haloselta kuultu lause: Demokratia on sitä, että enemmistö päättää ja vähemmistöjä ei sorreta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti