keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Ihmisoikeudet myös naisille - kaikkialla

 Solidaarisuuden kevätnumero tipahti postiluukusta.  Taas kerran sen luettuani en voi kuin taivastella sitä, miten miljoonien kilometrien päässä me ihmiset toisistamme elämme. Enkä tarkoita matkaetäisyyksiä, vaan kulttuureja. Se mikä meillä on itsestään selvää ja luonnollista, sitäpä se ei sitten muualla olekaan.

Lehdessä nostettiin esille hyvin pahoja asioita. Pahoja asioita, jotka vuosien aikana ovat tulleet jo hyvin tutuiksi. Tarinoita väkivallan ja sukuelinten silpomisen kohteiksi joutuneista naisista erityisesti Somalimaassa, mutta myös muualla Afrikassa. Minut pysäytti rohkeiden äitien tarinan keskellä ollut esimerkki piilotetusta ongelmasta:

" Kuvittele, että naisen suu on ommeltu kiinni niin, että vain toiseen suupieleen on jätetty pieni kolo. Tällaisen naisen nähdessään ihmiset kyselisivät huolissaan, mitä naiselle on tehty, miksi niin on tehty ja miten hän nyt voi syödä, puhua ja elää elämäänsä.  Naisten sukuelinten silpominen on ongelma, joka ei näy päällepäin ja jonka seuraukset ovat intiimejä terveyshaittoja. Sen tähden niisä vaietaan liian usein."

On arvioitu, että 130 miljoonaa tyttöä ja naista kärsii tästä eri puolilla maailmaa. Sen lisäksi, että kaikki silpominen tuottaa jatkuvia kipuja, se voi tehdä hengenvaarallisen lapsen synnyttämisestä. Ja myös, eikä ollenkaan vähäisimpänä asiana, se vie mahdollisuuden nauttia sukupulielämästä.

Näiden tarinoiden lukeminen ei ole hauskaa. Onneksi Solidaarisuus -lehti on tehty toivoa antavasti. Sen sivuilta voi lukea, että pahat ja väärät tavat voi murtaa, mutta murtamisen on lähdettävä naisista itsestään. Ja heitä on tässä tuettava, koulutettava ja rohkaistava.

Annan taas ilolla kuukausittaisen roponi Solidaarisuuden tilille.
Lue lisää www.solidaarisuus.fi


2 kommenttia:

  1. Kiitoksia Anita kannustuksestasi ja ropoistasi työllemme terv. Ilkka Tahvanainen /solidaarisuus

    VastaaPoista
  2. Vaikka meilllä on kriminalisoitu tyttöjen sukupuolielimien silpominen ei se poista ongelmaa. Tytöt lähetetään kotimaahan "operaatiota" varten tai vaihtoehtoisesti tehdään jonkun puoskarin toimesta kotioloissa. Sexpohan on tätä asiaa tuonut julki jo useampia vuosia. Tästtä on tehty myöskin julkaisu, ja jos oikein muistan nimi on "Silvottu tulevaisuus". Nyt Sexpo ajaa oikeutta myöskin poikien ympärileikkausta vastaan. Toivon että solidaarisuus voittaa molemmissa asioissa. -Milla

    VastaaPoista