keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Iloinen ja kiltti Europaeus

Teatteri viihdyttää, mutta myös sivistää. Europaeus - mikä, kuka se on, ei sanonut mitään mutta nyt sanoo. Hän oli mies, joka tiesi jo 1800 -luvulla, että ihmisen pitää kävellä pysyäkseen terveenä. Ja hän on keksinyt sanan tasa-arvo. Oli hän muutakin. Hän oli suomalaisen kansanrunouden kerääjä, kirjasuomen kehittäjä ja tutkija  David Europaeus.

Miehestä kertoo Kansallisen näytelmä, jota jo viime talvena esitettiin. Lopulta sen pääsin katsomoon minäkin. Alkuhämmennyksen jälkeen - laiha ja puolialaston mies näyttämöllä jumppaamassa - esitys otti minut täysin. Taisi olla mies vähän hullu, mutta hyvin viisaan ja hullun rajahan on kuin veteen piirretty viiva. Europaeus, jota Timo Tuominen esitti, oli niin sydämellisen naivi ja koskettavasti tehty, ettei siitä voinut kuin pitää. Ja sitä paitsi, kuka olisi suomen kielen kehittänyt ellei meillä olisi ollut näitä lönnrotheja ja europaeuksia.


Esitys oli muutenkin hullun hauskasti tehty. Erityisesti pidin Petra Poutanen-Hurmeen ja Hanna Rajakankaan lauluista ja äänellisestä musiikista. Todella taitavia naisia. Äänet soivat mielettömän kauniisti ja laulujen sanat olivat herkkiä että hauskoja. Olisin voinut istua katsomossa vielä toisen pari tuntia.



Ruusu Kansallisteatterin näyttelijöille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti