sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Juri Ljubimovissa paloi pyhä tuli

Radio ykkönen lähetti lauantai-iltana Musorgskin oopperan Boris Godunov. Viikko sitten kuollut kuulu teatteriohjaaja Juri Ljubimov kertoo kirjassaan "Pyhä tuli" miten Stalinkin oli mieltynyt tähän oopperaan.Tosin hän seurasi draamaa intohimoisesti vain niin kauan kuin tsaari oli tapahtumien keskipisteessä. Kansannousukohtaukset sen sijaan ikävystyttivät Stalinia niin paljon, että hän lähti aina ennen loppua pois.

Juri Ljubimov oli kuuluisan Taganka -teatterin ohjaaja, teatterin, jonka on sanottu olleen koko maailman teatteriväen pyhiinvaelluspaikka. Sen lippuja jonotettiin ja niistä maksettiin. Ljubimov kertoo, ettei Tagankassa ollut yhtenäkään iltana kahdenkymmenen vuoden aikana vaikeuksia saada katsomo täyteen. Kun liput tulivat   ennakkomyyntiin, ne ostettiin päivässä. Jotain aivan uskomatonta on Tagankan lippujen arvo. Liput olivat arvokkaampia ja luotettavimpia kuin rupla. Niillä saattoi ostaa kaikkea kuten elintarvikkeita, kirjoja, ulkomaanvaluuttaa.

"Pyhä tuli" on kertomus ennen kaikkea Tagankasta, sen ohjelmistosta ja viranomaisten suhtautumisesta. Hänelle oli annettu ohjeeksi: " taiteen ainoa tehtävä on räätälöidä todellisuus sellaiseksi, että se vastaa utopistista mielikuvaa maailmasta". Se oli kai sitä sosialistista realismia, joka taas ei istunut ollenkaan siihen, minkä Ljubimov näki teatterin tehtäväksi..

 Poikkeavaa, suoraa puhuvaa teatteria ei silloin (kaan) ollut helppoa tehdä.  Se tiesi jatkuvia vaikeuksia. Ljubimov ei suostunut kuvia kumartamaan vaikka välillä oli pakko peruuttaa esitys. Teatterin budjetti oli valtion hallinnassa, joten määräysvalta oli siellä. Miksi valtio ei tukenut teatteria? Ljubimov vastaa: "Siksi että asiat vain olivat niin eivätkä toisin."

Teatterityö oli  Ljubimoville yhtä kuin elämä. Enemmän draamaa kuin komediaa. Täynnä hirveän pahoja asioita, mutta työtä, jota ei voinut lopettaakaan. Lopulta kaikki johti vuonna 1984 siihen, että Llubimov erotettiin ja häneltä riistettiin Neuvostoliiton kansalaisuus, jonka hän sai takaisin vuonna 1989. Sen jälkeen hän jatkoi työtään Tagankassa.

Juri Ljubimov taisi kritisoida maataan - niin Neuvostoliittoa kuin Venäjääkin - koko elämänsä ajan. Hän julisti, että "Venäjää tulisi rakentaa kansalaisten ehdolla demokraattiseksi valtioksi eikä johtavien toverien käsikassaraksi".

 Kirjassaan "Pyhä tuli" hän toteaa: "kaikkihan tietävät, että KGB:ssä on erityinen osasto väärien tietojen levittämiseksi, on ollut jo pitkään aina neuvostovallan synnystä lähtien".
Näinä päivinä tämä ainakin on tullut toteen näytetyksi.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti