sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Isät ja tyttäret ja lasten uutislehti

Keskustelin tällä viikolla Nasima Razmyarin kanssa isän tärkeydestä ja merkityksestä. Lauantain Hesarissa  Ari Kinnari kirjoitti tanskalaisesta kustannustalosta, joka on perustanut uutislehden 6-12 vuotiaille. Mitäkö tekemistä näillä asioilla on keskenään? Onpa hyvinkin.

Nasima kertoi, etteivät he pelanneet isänsä kanssa Afrikan tähteä, mutta heillä oli toisenlainen "peli". Nasima sai veljensä kanssa tehtäväkseen seurata viikon uutisia ja jos vastaukset olivat oikein, lapset saivat palkinnon, "karkkipussin". Leikkimielinen kasvatusmetodi sai aikaan sen, että Nasima tottui seuraamaan ensin ulkomaan, myöhemmin uuden kotimaansa uutisia.

Kun kahdeksan vuotias lapsi muuttaa perheensä kanssa täysin toisenlaiseen kulttuuriin, on elämässä useita turvattomuutta lisääviä asioita.  Ei vain toimeentulosta, vaan kaikesta. Silloin vanhempien merkitys korostuu. Nasima puhuu vanhemmistaan lämpimästi, mutta erityisesti pitkät kävelyretket isän kanssa ovat olleet hänelle tärkeitä.

Tapa, millä hän  puhuu isästään, saa minut pohtimaan omaa isääni ja hänen tapaansa kasvattaa. Ei kävelty eikä kauheasti juteltukaan, mutta hyvin isä tervasi sukseni, opetti uimaan ja tanssimaan. Hän myös luki tarkoin päivän lehdet. Hän yritti ymmärtää, miksi maailma on sellainen kuin on ja mitä ja kenen pitäisi tehdä toisin, jotta se muuttuisi paremmaksi kaikille ihmisille. Me lapset emme saaneet mitään tehtäviä, mutta varmasti saimme kuunnella kommentteja. Isäni aktiivinen ote asioihin vaikutti minuun ainakin niin, että olen koko ikäni lukenut erilaisa lehtiä. Politiikka ei ole koskaan ollut se kamala asia, jota en voisi ymmärtää.

Tarina isästä ja tyttärestä kietoutuu tanskalaiseen ajatteluun tiedon saamisen kautta. Päätoimittaja sanoo heidän missionsa olevan se, että he kirjoittavat tärkeistä kotimaan ja ulkomaan asioista siten, että lapsetkin ymmärtävät niitä. Hän sanoo, että lapset lukevat uutisjuttuja kunhan aihe koskettaa heitä ja että teksti on yksinkertaista. (Eikö tämä kosketa myös meitä aikuisia?) Päätoimittaja korostaa, että faktat ovat tärkeitä.

Maailman tapahtumia on välillä vaikea ymmärtää niin isojen kuin pientenkin emmekä voi välttyä siltä, että erilaiset uhat ja pelottavat asiat tulevat koteihimme.  Silloin on tärkeää myös lapsen saada sellainen näkökulma asioihin, että pelot eivät jää hallitseviksi. Nasiman tarina olkoon tästä hyvänä esimerkkinä.

Suomessa tuskin kukaan perustaa uutislehteä lapsille, joten meillä mennään viisaiden isien ja äitien kanssa. Lasten kysymyksiin on varmaan joskus vaikeaa vastata, mutta riittäisikö, jos puhuisimme asioista niin kuin ne ovat. Ylipäätään puhuisimme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti