sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Kiinan keisarit ne vasta tuhlasivat, vähät välittivät ihmisistä


Poltetusta savesta valmistetut vartalot, jalat, haarniskat ja saappaat tehtiin sarjatyönä, mutta kasvot rakennettiin käsin.  Niinpä hahmoilla onkin sitten erilaisia viiksiä, partoja ja kulmakarvoja.



Kautta aikain on ihminen halunut elää ikuisesti. Elää ja hallita, käyttää valtaa. Tällaisesta suuruudenhullusta keisarista kertoo Tampereen Vapriikissa oleva hieno  näytttely kiinalaisesta terrakotta -armeijasta.

Kiinan ensimmäinen keisari eli yli 2000 vuotta sitten.  Hän rakennutti itselleen valtaisan maanalaisen haudan, jota vartioimaan asetettiin 8000-9000  terrakottasotilasta ja hevosta. Siellä oli kaikkea sitä, mitä keisari ajatteli tarvitsevansa tuonpuoleisessa elämässä. Tämän maanalaisen valtakunnan rakentamiseen tarvittiin satoja tuhansia ihmisiä.

Vapriikin näyttelyssä on esillä normaalikokoisia sotilaita, heidän pukujaan ja aseitaan, eläimiä.  Ehkä hätkähdyttävintä näyttelyssä on suurien seinäpintojen täyttämät massiiviset sotilasrivistöt, niistä oli vaikeaa saada katsettaan pois. On ollut varmaan aikamoinen haaste rakentaa koko näyttely. Hienoa työtä.

Parhaimman kuvan koko maanalaisen hautakompleksin kokonaisuudesta sai videon kuvista. Suurelle seinäpinnalle heijastetut kuvat kertoivat kuinka uskomattomasta löydöstä tässä on kyse.  Kaikkea ei kuitenkaan ole vielä kaivettu esiin. Koko alue on löydetty vasta  vuonna 1974 eikä vieläkään ole avattu esimerkiksi keisarin hautakumpua, joten emme tiedä, mitä se pitää sisällään. Olisipa kiinnostavaa tietää ja nähdä sekin.

Meitä raivostuttavat tänään 19 miljoonan bonukset. Mistä muinoin suututtiin:

Palatsissa
kattopalkkeja kannatteli suurempi määrä pylväitä
kuin pelloilla oli maanviljelijöitä.
Kurkihirsiin oli kiinnitetty enemmän kattoparruja
kuin kangaspuiden äärellä oli naisia.
Naulanpäitä oli enemmän kuin viljanjyviä aitassa.
Kattotiiilien välissä oli enemmän lomittaisia liitoksia
kuin ihmisen vaatekerrassa on silkkilankoja.
Pystysuoria kaiteita ja
vaakasuoria kynnyksiä oli enemmän
kuin yhdeksässä valtiossa oli kaupunginmuureja.
Kuninkaallinen orkesteri tuotti enemmän sointuja
kuin torilta kuuluu puheen papatusta.
Kaikkia raivostutti keisarin tuhlaavaisuus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti