sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Ella Pyhältö loistaa Katri Valana


Katri Vala syntyi vuonna 1901 ja kuoli 43 vuotta myöhemmin tuberkuloosiin.  Hänen ensimmäinen runokokoelmansa Kaukainen puutarha julkaistiin, kun Katri oli 23vuotias. Elämä oli yhtä taistelua, köyhyyttä, kurjia asunto-oloja, rakastumisia, avioliitto ja lapsi. Näytelmän kirjoittaja ja ohjaaja Virpi Haatainen kirjoittaa näytelmän esitteessä:  "Katri on taiteilijanvapauden ja vapaan mitan kiihkeä puolustaja. 1930 -luvulla hänestä kehkeytyy sananvapauden puolustaja."

Tästä kaikesta kertoo teatteri Avoimien Ovien näytelmä Vala. Se on ennen kaikkea Ella Pyhällön näytelmä. Miehiäkin siinä on - kuten veli Erkki Vala ja Olavi Paavolainen - mutta näytelmä rakentuu Ellan ympärille. Ja millä tavoin! Kertakaikkisen hienosti.

Ella on koko näytelmän ajan näyttämöllä. Se jo sinällään on aikamoinen suoritus.  Enpä tiedä, pystyisikö kukaan muu tämän hetken näyttelijöistämme vastaavaan. Sen lisäksi, että Ellan vahvuuksia ovat hänen selkeä ilmaisunsa ja hyvin ilmeikkäät kasvonsa, niin tällä kerralla vaikutuin erityisesti siitä miten hyvin hän eläytyi koko kropallaan. Niin surun ja paineen hetket kuin ilon ja lämmön tunteet näkyivät selän asennoissa, käsissä, liikunnan keveydessä.  Hienoa näyttelijäntyötä.

Ja niin ihanan läsnäolevaa, että siihen ei voi olla tempautumatta mukaan. Seurasin esitystä niin intensiivisesti, että kun se oli ohi, tuntui kuin olisin ollut hetken toisessa maailmassa. Olin viettänyt hetken herkästi, mutta vahvasti elävän ja tahtovan runoilijan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti