sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Nuorille, NYT.

Ensimmäinen tosiasia on se, että 52 000 iältään 15-29 v. nuorta ihmistä on tällä hetkellä työttömänä.  Heistä noin 30 000 ei ole edes ilmoittautunut työnhakijaksi. Toinen tosiasia on se, ettei työelämässä pärjää enää pelkän peruskoulun varassa. Niiden työpaikkojen määrä, joihin peruskoulu riittää, on laskenut huimasti ja laskee edelleen. Jos niitä muutamia vuosia sitten oli 900 000, nyt enää kolmannes tästä määrästä.

Miksi on näin ja mikä tämän kaiken on saanut aikaan, siitä keskusteltiin menneellä viikolla A-talkissa. Lähetys on edelleen kuunneltavissa Yle - Areenassa. Se oli siitä mielenkiintoinen keskustelu, että myös syrjäytyneet/osattomat nuoret saivat sanoa sanansa. Eivätkä huonosti sanoneetkaan.

Nuorten syrjäytymiselle löytyi useita selittäviä tekijöitä.  Kouluissa ei ole riittävästi opinto-ohjaajia ja kouluissa eletään kuin elopellossa, äidit paapovat nuoriaan liikaa, nuoret ovat laiskoja,  turvaverkot eivät ole kunnossa, esimerkiksi. Varmaan osalle nuorista nämä ovat todellisia syitä siihen, miksi koulunkäynti pysähtyy tai miksi ei hakeuduta työelämään.

Tuntuu tosi kurjalta ajatukselta, että nuori mieluummin tyytyy toimentulotukeen kuin aktiivisesti hakee töitä. Mutta on tosi vaikeaa nähdä näiden työttömyysnumeroiden taakse, nähdä se ihminen, joka siellä on. Me olemme saaneet niin kovin erilaiset kortit elämämme rakentamiseen. On helppoa sanoa, että myös nuoren on osattava ottaa vastuu omasta elämästään. Näin on, mutta se vaan yksinkertaisesti ei ole kaikille mahdollista.

Kovinta linjaa keskustelussa edusti kokoomusnuori. Hän sanoi asioiden hoituvan, kun työehtosopimusten yleissitovuus puretaan. Eli kaikki palkkoja ja muita työehtoja koskevat neuvottelut pitäisi käydä vain työntekijän ja työnantajan välillä. Hävittämällä ay -liike, hoituvat myös nuorten työasiat. Liberta on taas puhunut.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti